Mirni protest
0

FOTO / Sarajevo diglo glas protiv izraelskog napada na konvoj

Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Više stotina turskih, palestinskih i bh. državljana okupilo se danas u centru Sarajeva na mirnom protestu protiv izraelskog napada na humanitarni konvoj od šest brodova koji je prevozio pomoć za Gazu. Na protestima su se okupili uglavnom studenti, ali su im se pridružili i građani Sarajeva, javio je dopisnik našeg portala.

Učesnici protesta prošli su Ferhadijom i Ulicom maršala Tita prema zgradi Parlamenta BiH.

Edvin Ćudić, jedan od koordinatora ovog protesta, našem novinaru je rekao da je ovo bilo spontano okupljanje građana BiH koji žele pokazati da su uz palestinski narod, te da protest nema vjerski predznak, jer su na brodovima koji su prevozili humanitarnu pomoć za Gazu bili i pripadnici drugih vjera, baš kao i okupljeni u Sarajevu.

Demonstranti su nosili zastave Turske, Palestine i naše zemlje i uzvikivali parole podrške palestinskom narodu, a svi građani su pozvani da im se pridruže.

Napad izraelske mornarice na konvoj i ubistvo 15 osoba osudio je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, izrazivši duboku zabrinutost zbog produbljivanja humanitarne krize i patnje palestinskog naroda u pojasu Gaze.

Silajdžić je zatražio hitno pokretanje istrage o ovom izraelskom vojnom napadu, naglasivši da počinioci tog zločina i njihovi naredbodavci moraju snositi punu krivičnu odgovornost u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. Također je izrazio zabrinutost zbog naznaka da se izraelski napad na humanitarni konvoj desio u međunarodnim vodama, što predstavlja flagrantno kršenje Konvencije UN-a o pravu mora.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio je danas ogorčenje viješću o smrti 15 humanitaraca poginulih u jutrošnjem napadu izraelske mornarice na konvoj od šest brodova koji su nosili humanitarnu pomoć za namučeno palestinsko stanovništvo u pojasu Gaze, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

"Ovaj napad na humanitarce priziva najcrnja sjećanja iz nedavnog ratnog iskustva Bosne i Hercegovine. Svi koji su upoznali zlo okruženja i izolacije znaju šta znači humanitarna pomoć i vrijednost ljudskih života u vremenu kad su humanost i nesebičnost toliko potrebni. Izražavam svoje iskreno saučešće porodicama poginulih", naglasio je Komšić.

Skup je nakon pola sata okončan, a kako nam je kazao Ćudić, uskoro je moguć još masovniji protest zbog stanja u Palestini.

"Ovo je bilo spontano, i ja sam tek u devet jutros saznao za sve. Drugi put će skup biti najavljen, i očekujemo masovniji odziv", rekao je Ćudić.