Peticija uz poruku "Jovo, izvini"
0

FOTO+VIDEO / Sarajevo diglo glas: Divjak treba da bude ovdje s nama

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Jovan Divjak treba da bude oslobođen, jasno su poručile brojne poznate ličnosti, intelektualci, umjetnici i drugi građani koji su danas potpisali peticiju upućenu vladi Republike Austrije.

Istovremeno, prozvali su državne institucije i političare da se angažuju da Divjaka, čovjeka za kojeg kažu da je donio mir Bosni i Hercegovini, puste kući.

Zahtjev austrijskoj vladi upućen je na inicijativu režisera i aktiviste Harisa Pašovića, koji je za naš portal ponovio da se proces protiv Divjaka nepotrebno politizira te da protiv ovog državljanina BiH nije podignuta nijedna optužnica.

"Nije u pitanju samo Jovan Divjak, u pitanju je svaki građanin Bosne i Hercegovine i sloboda kretanja u bilo kojoj zemlji, jer po ovom principu svako od nas u bilo kojoj zemlji može biti zaustavljen na zahtjev Srbije. To nije prihvatljivo", poručio je Pašović.

Peticiju su, između ostalih, potpisali Dino Mustafić, Aida Begić, Srđan Vuletić, Peđa Kojović, Danis Tanović, Mladen Jeličić Troko, Haris Pašović, Nermin Hamzagić, Almir Kurt, Zvonko Marić, Kemal Čebo, Zdravko Grebo, Jasmila Žbanić, Senka Kurt, Selma Spahić, Nerzuk Ćurak, Arijana Saračević-Helać, Adnan Silajdžić, Segmedina Srna, Duška Jurišić, Ferida Duraković, Vesna Andree-Zaimović, Hasija Borić, Jasenko Pašić, Jasna Žalica, Brano Jakubović, Nedim Babović, Kristina Hemon, Nedžad Fazlija, Emina i Ejup Ganić, Bojan Hadžihalilović, Irfan Durmić, Damir Džumhur i mnogi drugi.

Troko je nosio i majicu s natpisom: "Mene je sram! Jovo, izvini", koja najbolje oslikava kako se osjećaju građani Sarajeva i BiH dok penzionisani general Armije RBiH već četiri i po mjeseca u Austriji čeka na okončanje procesa.

Pismo sa potpisima predato je konzulu Republike Austrije Lukasu Bathmayeru.