BiH
0

Sarajevo: Decertificirani policajci blokirali ulaz u zgradu institucija BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Decertificirani policajci iz Federacije BiH i Republike Srpske su odlučili radikalizirati svoje proteste pa su jutros od sedam sati blokirali zgradu institucija BiH u Sarajevu, kazao Feni predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca FBiH Ramo Sulić.

„Zgrada je simbolično blokirana vezivanjem policijskih lisica na glavni ulaz na koji smo od jutarnjih sati pustili da uđe samo resorni ministar za ljudska prava BiH Mirsad Kebo koji nam inače daje bezrezervnu podršku u nastojanjima da riješimo ovaj problem i on je to jutros ponovio“, kazao je Sulić.

Na ovaj način, dodao je on, želimo radikalizirati proteste i dati do znanja bh. vlastima da postoji i određena ustavna odgovornost i nadležnost za rješavanje ovog problema, „da to nisu samo beneficije i privilegije kako oni smatraju svoje funkcije“.

„Oni koriste neki od pomoćnih ulaza, a na glavni ulaz je ušao samo ministar Kebo. Ovu blokadu ćemo održati do momenta održavanja proslave u povodu Dana ljudskih prava koju organiziraju upravo Ujedinjene nacije koje su i kršile naša ljudska prava“, kazao je Sulić.

Istaknuo je kako su odbili poziv da učestvuju u toj proslavi zbog toga što su njima konkretno od UN-a kršena ljudska prava.

Prema Sulićevim riječima, ova proslava je zakazana za danas u 14.00 sati u zgradi institucija BiH u organizaciji OHCHR-a.

Ukoliko ovaj protest ne urodi plodom, Sulić je najavio daleko masovnije i radikalnije demonstracije uz podršku Saveza demobiliziranih boraca FBiH i 200 hiljada njihovog članstva koje im daje bezrezervnu podršku.

„Njihov predsjednik je i danas s nama kao što je bio i jučer ispred OHR-a“, kazao je Sulić.