BiH
0

Sarajevo: Danas u Domu naroda rasprava o rebalansu budžeta FBiH

FENA
U Sarajevu je za danas najavljena sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta, odnosno delegatska rasprava o prijedlogu Federalne vlade za rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH.

Poslanici drugog - Predstavničkog doma Parlamenta FBiH proteklog petka su na vanrednoj sjednici većinom glasova odobrili rebalans, ali saglasnost mora dati i Dom naroda da bi izmijenjeni budžet postao operativan.

Predloženim rebalansom Vlada je prvobitno predvidjela uvećanje ovogodišnjeg budžeta za 140 miliona KM u odnosu na sadašnji iznos, a proteklog petka odobrila je dodatno povećanje za još 10,3 miliona KM, i to na zahtjev poslanika Predstavničkog doma.

Ako se s tim danas slože i njihove kolege iz Doma naroda, rebalansirani budžet iznosit će tačno 1.586.018.529 KM, što je za 150,3 miliona više u odnosu na sadašnji iznos, odobren također u Parlamentu u prvoj polovini godine.

Federalni premijer Nedžad Branković i dopremijer te ujedno ministar finansija Vjekoslav Bevanda naglašavaju kao veoma pozitivnu činjenicu da je do rebalansa ovogodišnjeg budžeta došlo zahvaljujući rastu prihoda, a najviše od indirektnih poreza. Povećanja plaća za budžetske korisnike neće biti do kraja godine, najavio je premijer.

U stavci za tekuće rezerve rebalansom je predloženo povećanje za 30 miliona KM.

Pri izmjeni budžeta primarno je vođeno računa o sektorima socijalne zaštite, gdje je predložena najveća preraspodjela novca, zatim o boračkoj zaštiti te o razvoju Federacije BiH, izjava je premijera Brankovića.

Delegati Doma naroda na ovoj sjednici razmatrat će i više važnih zakona, a među njima zakon o kontroli privatizacije u FBiH.