BiH
40

Sarajevo: Cvjetni stećak u Malom parku

Klix.ba
Radnici preduzeća Park u okviru akcije ljetnog uređenja sarajevskih zelenih površina jučer su zasadili cvjetni stećak u gredici u Malom parku, preko puta zgrade Predsjedništva BiH.

Nakon cvjetne fudbalske lopte koju su na tom mjestu, prošle godine zasadili u znak zahvalnosti reprezentaciji BiH za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu i ovaj put na simboličan način željeli su osim patriotizma, na simboličan i bosanski način iskazati podršku svojoj državi i reprezentativcima pred početak Prvenstva.

Stilizovani cvjetni stećak od gotovo 8.000 cvjetova Parkovci su izradili sezonskim cvijećem - kadificom koju su sami uzgojili u rasadniku u Nedžarićima tokom zime. Osim cvjetnog stećka koji ukrašava cvjetnu gredicu, u Malom parku sa još 1.000 višebojnih cvjetova kadifice uredili su i kamenjaru, kao i arle na trotoaru uz tramvajsko stajalište.

Inače Park je akciju ljetnog uređenja javnih zelenih površina koja podrazumijeva sadnju sezonskog cvijeća i uređenje zelenila i cvjetnih gredica pred nastupajuće toplije dane započeo još prošle sedmice sadnjom cvijeća u banjskim parkovima na Ilidži i to opet u bosanskom stilu, odnosno motivima bosanskog ćilima. Čak i sezonsko cvijeće koje će ovog ljeta krasiti sarajevske cvjetne gredice i parkovske površine, također je u potpunosti bosanskohercegovačko, jer su ga radnici Parka proizveli u svom rasadniku u Nedžarićima.

Preduzeće Park svoju ljetnu akciju uređena zelenih površina nastaviti će i narednih dana, a sa oko 150.000 komada sezonskih cvjetova bit će uređene i površine u Velikom parku, Koševu I i II, parku kod zgrade Doma sindikata, uz saobraćajnicu u ulici Zmaja od Bosne i Bulevar Meše Selimovića, te nizu drugih lokacija u KS. Plan je zelene površine novim cvijećem urediti do kraja ovog mjeseca, saopćeno je iz Parka.