BiH
1.2k

Sarajevo će u novogodišnjoj noći biti regionalni centar, očekuje se mnogo više turista nego inače

Piše: Š. B.
Doček Nove godine na otvorenom u Sarajevu dugogodišnja je tradicija. Nastupi poznatih muzičara i vatromet prije nekoliko godina su sa Trga ispred Narodnog pozorišta preselili na Trg djece Sarajeva, a ove godine lokacija dočeka bit će Trg BiH na Marijin Dvoru, gdje će Sarajlije, ali i svi ostali u 2017. godinu ući uz pjesme Dine Merlina.

Definitivno najpopularnija i najveća muzička zvijezda BiH Dino Merlin glavni je adut ovogodišnje organizacije dočeka Nove godine u Sarajevu na otvorenom, a glavni grad BiH definitivno će biti jedna od najpoželjnijih destinacija za doček.

Događaj je ovo o kojem se priča već danima i pričat će se i nakon Nove godine. Doček će u Sarajevu 31. decembra biti vjerovatno jedan od najvećih muzičkih i zabavnih događaja koje je ovaj grad vidio u posljednjih 20-ak godina.

U posljednjoj noći hladnog decembra neće uživati isključivo Sarajlije. Doček Nove godine poklon je svim obožavaocima muzičke legende i ljubiteljima dobrog provoda. Sarajevo će zasigurno ugostiti veliki broj turista iz regije i susjednih zemalja, ali i iz ostalih dijelova Evrope i svijeta.

Iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo poručuju kako će ova godina, s obzirom na najavljena dešavanja i uprkos konstantnom porastu broja posjetilaca tokom novogodišnjih praznika, u turističkom smislu završiti veoma uspješno.

"Ukoliko se realizuju najave da bi Dino Merlin bio taj koji bi Sarajlijama i turistima uljepšao novogodišnju noć, očekujemo izuzetan odziv, pogotovo mlađih ljudi iz regiona. Sarajevo je već decenijama kultno mjesto dobre zabave i ludog provoda, a Dino Merlin će biti šlag na torti cijele priče", rekla nam je glasnogovornica Turističke zajednice KS Asja Hadžiefendić-Mešić.

Turističke agencije u susjednoj Hrvatskoj već nude aranžmane dočeka Nove godine u Sarajevu, za koji vlada veliko interesovanje. Na stranicama turističkih agencija stoji kako će Sarajevo, osim što je poznato po svojim standardnim turističkim atrakcijama, krajem ovog decembra biti i destinacija broj jedan u regionu, za što će biti zaslužno održavanje koncerta Dine Merlina na otvorenom, na za sada još nepoznatoj lokaciji.

Kada je riječ o novcu koji će biti izdvojen iz budžeta Grada, kantona i sarajevskih općina, suma neće znatno ili gotovo nikako odskakati od suma izdvajanih za prethodne dočeke. Općine će izdvojiti između 5 i 10 hiljada KM, Grad 80.000-85.000, a Vlada Kantona će sutra odlučivati o konačnoj sumi.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić smatra kako će izbor glavnog protagoniste dočeka doprinijeti postajanju Sarajeva regionalnim centrom kada je riječ o novogodišnjoj noći.

"Moramo poštovati naše zvijezde. Ovaj put ćemo napraviti nešto što će biti bolje i od Zagreba i Beograda", rekao je Kurić.

S obzirom na to da se ove godine na dočeku očekuje i do nekoliko puta više posjetilaca, sigurnost u gradu će biti podignuta na viši nivo.