BiH
0

Sarajevo će dobiti spomenik najnevinijim žrtvama rata

FENA
Prve konkretne aktivnosti na podizanju spomen-obilježja svoj djeci opkoljenog Sarajeva u periodu 1992.-1995. godine počet će već naredne sedmice, kada je najavljena sjednica Koordinacionog odbora koju je formiralo Gradsko vijeće Sarajeva s ciljem utvrđivanja prijedloga lokacije, idejnog rješenja i naziva ovog spomen-obilježja.

Odluku o pristupanju aktivnostima na izgradnji ovog spomenika kao potprojekta koji vodi Vlada Kantona Sarajevo donijelo je Gradsko vijeće na posljednjoj sjednici.

Kako je danas na pres-konferenciji rekla gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac, konačnu odluku o lokaciji, idejnom rješenju i nazivu spomenika donijet će Gradsko vijeće uz konsultacije s Kantonalnom vladom.

Borovac je naglasila kako su svi u Gradskoj upravi i Gradskom vijeću odlučni da se ovaj spomenik izgradi i to u što kraćem roku, te da iz tog razloga nema potrebe da se vrši bilo kakav pritisak na Koordinacioni odbor.

U ovaj odbor su imenovani i predstavnici roditelja ubijene djece, te je gradonačelnica istaknula kako će Odbor prvenstveno voditi računa o njihovom mišljenju.

Gradonačelnica se nada da će projekt biti proveden bez uplitanja politike i da će grad Sarajevo konačno dobiti ovaj spomenik kao mjesto odavanja počasti najnevinijim žrtvama rata.

Međutim, osim dileme u vezi s lokacijom za izgradnju spomenika (u dosadašnjim aktivnostima postoje tri prijedloga lokacija), pojavila se i dilema u vezi s njegovim nazivom.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Šef Kluba vijećnika SDP-a Faruk Sijarić istakao je kako njegova stranka u potpunosti podržava izgradnju spomenika, ali je mišljenja da ovo obilježje treba podići svoj djeci koja su stradala u toku rata u svim sarajevskim općinama.

-Ne bi trebalo da postoje podjele na "našu" i "njihovu" djecu, kazao je Sijerić na pres-konferenciji.

Klub SDA u Gradskom vijeću također je stava da je potrebno u što kraćem roku izgraditi spomenik, ali smatra da je potrebno zadržati naziv koji je ranije utvrdila Vlada KS-a, a to je spomen-obilježje djeci opkoljenog Sarajeva.

Gradsko vijeće ne bi trebalo derogirati akt višeg organa, smatra šef Kluba vijećnika SDA Idriz Hodžić.

Zbog ovakvih nesuglasica ishod aktivnosti na podizanju spomen-obilježja djeci žrtvama proteklog rata u gradu Sarajevu, koje traju još od 1997. godine, čine se i dalje neizvjesnim.

Ipak, danas je najavljeno da će konačnu riječ dati Gradsko vijeće Sarajeva, nakon što Koordinacioni odbor utvrdi prijedloge lokacija, idejnog rješenja i naziva spomenika.