BiH
129

Sarajevo će dobiti novu pozorišnu scenu

FENA
(Foto: FENA)
Ministarstvo kulture i sporta KS-a nosilac je aktivnosti vezanih za projekt izgradnje objekta čijom će realizacijom umjetnici dobiti bolje uvjete rada, grad novu scenu, a doprinijet će i smanjenju troškova tokom boravka umjetnika iz inozemstva i omogućiti dolazak više značajnih umjetničkih imena.

Plan je na prostoru gdje je trenutno smještena radionica Narodnog pozorišta (u ulici Terezije 52) izgraditi novi objekt koji će imati malu scenu sa 225 sjedišta, radionicu i kapacitete hotelskog smještaja.

Resorni kantonalni ministar Mirvad Kurić u izjavi Feni okarakterizirao je to kao značajan i isplativ projekt koji će doprinijeti razvoju cjelokupne djelatnosti u oblasti kulture u Kantonu Sarajevo.

Po njegovim riječima realizacija tog projekta smanjila bi troškove gostovanja umjetnika koji dolaze izvan BiH i omogućila dolazak eminentnih svjetskih teatara, opera, orkestara…, a po sistemu reciprociteta, koji je poznat u svijetu, ovdašnji umjetnici bi mogli da putuju i predstavljaju našu kulturu izvan BiH.

"Boravak umjetnika koji dolaze iz inozemstva mnogo je skup. Ovim bismo riješili taj problem ne samo za potrebe Narodnog pozorišta nego i drugih manifestacija u gradu poput MESS-a, Sarajevo Film Festivala…. Sve te troškove bismo smanjili jer bismo imali vlastitu infrastrukturu", kazao je Kurić. Podsjetio je da Sarajevo ima mnogo festivala i kulturnih manifestacija zbog čega bi smještajni kapaciteti u tom objektu bili popunjeni tokom cijele godine.

Kurić kaže da će dio radova finansirati Ministarstvo, a u fazi su razgovori i s potencijalnim investitorima. Mnogo je, kaže, razgovora otvoreno, ali je najbitnije da svi imaju volju za sudjelovanje u realizaciji tog projekta.

"Do kraja godine bit će poznato kad će se početi s radovima, vjerujem da će dio novca biti osiguran i za početak radova naredne godine. Potrebno je da osiguramo oko 200.000 KM za izvedbeni projekt, a mislim da ćemo od tog novca završiti i dio radova. Imamo dobru volju, investitori se javljaju i mislim da neće biti problema. Mnogo nam je značajno da otvaramo još jednu pozorišnu scenu jer to ovom gradu nedostaje", kazao je. S tim u vezi najavio je, između ostalog, i mogućnost izgradnje teatra i na području općine Novi Grad kao najmnogoljudnije sarajevske općine.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović ističe da će realizacija projekta omogućiti da konačno i Drama Narodnog pozorišta dobije istureni prostor na kojem će moći produktivnije raditi, gdje će dobiti više termina za rad, a istovremeno će te prostore moći ustupati i za potrebe festivala te drugih događaja.

Istaknula je važnost tog projekta koji se odnosi na otvaranje nove scene u gradu te precizirala da su u njegovu realizaciju uključeni i Zavod za planiranje KS-a i Općina Centar.

"Ulaganje u kulturu na ovakav način, u današnje vrijeme, znači da postajemo društveno odgovorna sredina spram kulturi. Ako sve bude po planu, projekt bi mogao biti realiziran u naredne tri godine ili do obilježavanja sto godina Narodnog pozorišta", naglasila je.

U novom objektu na prostoru u ulici Terezija 52 bila bi smještena radionica, mala scena s 225 mjesta, restoran, smještajni kapaciteti s 80 do 90 ležaja i parking, a njegova realizacija bit će značajna ne samo za Narodno pozorište nego i druge institucije i nevladin sektor.