Behmen i Robinson
0

Sarajevo će dobiti kopiju arhiva Tribunala

Sarajevo-x.com
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Patrick Robinson postigli su načelni dogovor o prenosu certificirane kopije arhiva suda u Sarajevo.

Predsjednik tribunala zdušno je podržao zahtjev gradonačelnika za prenos kopije arhiva kao projekt na kojem će tribunal i Grad Sarajevo zajednički raditi u narednom vremenskom periodu.

Gradonačelnik Behmen i predsjednik Robinson razgovarali su i o pitanju konačnog smještaja arhiva nakon što tribunal okonča mandat. Gradonačelnik je zatražio od predsjednika tribunala da Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija koje će donijeti konačnu odluku o tome, prenese zahtjev da arhive budu smještene u glavnom gradu BiH i ukazao na to da Sarajevo ima i spremnost i kapacitet da udomi arhive.

"Svjesni smo da je odluka o tome gdje će arhivi biti smješteni politička i da će biti donesena na nivou Vijeća sigurnosti, ali u smislu budućnosti, procesa pomirenja i dovršavanja procesa krivičnog gonjenja ratnih zločina, arhivi su najvažniji za Bosnu i Hercegovinu.

"Razumijem Vaša osjećanja, motive i logiku. Prijedlog koji ste iznijeli ću prenijeti Vijeću sigurnosti i pošteno se pozabaviti njime“, rekao je predsjednik Robinson.

Nakon sastanka gradonačelnik Behmen i predsjednik Robinson obišli su zgradu Vijećnice.