BiH
538

Sarajevo bogatije za novi aparat za magnetnu rezonancu, do sada urađena 104 pregleda

Piše: I. P.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sarajevskoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" danas je u rad pušten uređaj za magnetnu rezonancu unutar adaptiranog prostora stare bolničke apoteke.

Kako je rekla direktorica Sebija Izetbegović, riječ je o značajnom danu za bolnicu, ali još značajnijem za veliki broj pacijenata.

"Magnetna rezonanca u Kantonu Sarajevo ima listu čekanja od šest do osam mjeseci, što je praktično pogubno za pacijente sa određenim teškim dijagnozama zato je vrlo važno da im omogućimo što bržu dijagnostiku i dolazak do prave dijagnoze", rekla je Izetbegović.

Nabavka magnetne rezonance bila je podržana finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

"Riječ je o kapitalnim ulaganjima za razvoj ustanove i mi smo tu dobili veliku podršku od Ministarstva zdravlja KS i ZZO-a kao glavnih finansijera", rekla je Izetbegović koja je naglasila da su za vrijeme probnog rada uređaja urađena 104 pregleda.

"Mi smo za nepunih 15 dana edukativnog programa uradili 104 pregleda sa liste čekanja pacijenata koji su imali potrebu za nalazima. To nisu bila 104 pacijenta, bilo ih je nešto manje jer su neki od njih imali po dva pregleda. Potreba je velika, ali mora se upozoriti da ne idu svi pacijenti na magnetnu rezonancu. Ona je praktično posljednji stepen dijagnostike i moraju se iskoristiti sva dijagnostička sredstva dok se dođe do magnetne rezonance", zaključila je Izetbegović.

Magnetna rezonanca je izuzetno sofisticirana metoda koja je posve bezbolna, ali može biti nelagodna jer pacijent mora biti u prostoru koji može izazvati klaustrofobične tegobe. Pri tome pacijent mora biti miran, a pregled traje relativno dugo. U principu, nema zračenja i potpuno je bezopasna, a strukture koje se dobiju uz pomoć magnetne rezonance su izvanredne, objašnjeno je na današnjoj svečanoj ceremoniji.