BiH
13

"Sarajevo Atentat": Historija iz ugla historičara i književnika

FENA
(Foto: FENA)
U Umjetničkoj galeriji BiH večeras je promovirana monografija "Sarajevo Atentat", a sedam autora je pokušalo dati doprinos obilježavanju 100 godina od Sarajevskog atentata.

Promotori monografije "The Sarajevo Assassination" su bili historičar i diplomata Slobodan Šoja, književnik i urednik monografije Željko Ivanković, prof.dr. Enver Kazaz i direktor Izdavačke kuće Rubic Goran Mikulić.

Kako je kazao Šoja ovo je velika monografija sa velikim imenima koja su napisala izuzetne tekstove, a autori su Latinka Perović, Ivo Banac, Ivo Goldstein, Milan Zemko, Filip David, Svetislav Basara i Miljenko Jergović.

Istakao je da je ovo kombinacija historije i književnosti, odnosno historije viđene iz drugog ugla historičara i književnika.

Posebno ga se dojmio tekst Ive Goldsteina koji je pokušao napraviti jednu malu historiju Jugoslavije na 15 stranica, "ali historiju Jugoslavije kao model kako pisati historiju, jedan pravi metodološki zbornik kako se treba raditi objektivno".

"Mislim da je Goldsteinov tekst u stvari najbolja poruka mira koja ide iz BiH za stogodišnjicu. Teško da će neko dati bolju poruku. Čovjek je sjeo i napravio jedan izuzetan tekst u kome je svim historičarima dao lekciju kako treba pisati objektivno i racionalno. I ništa više", kazao je Šoja.

Ivanković je, govoreći o važnosti knjige, kazao da monografija doista želi na kvalitetan, a po svemu neobavezan, nepretenciozan, ali i ambiciozan način obilježiti jednu važnu obljetnicu.

"Sjetiti se da 1914. godine atentat u Sarajevu znači početak stoljeća na našim prostorima, a opsada Sarajeva 1992. godine znači kraj tog stoljeća", rekao je Ivanković.

Naglasio je da su uspjeli okupiti sedam vrhunskih ljudi koji imaju što reći, "unatoč tome što nismo dobili podršku društva".

"Misliti Sarajevski atentat nakon što se on dogodio, znači dati podršku kulturi mira", zaključio je Ivanković.

Ovo je 14 monografija Izdavačke kuće Rubic, kako je kazao direktor te kuće Mikulić, „male kuće koja se usudila da toliko monografija objavi“.

"To sam uradio iz ljubavi prema lijepim stvarima, kulturnoj baštini BiH, stećcima, starim zanatima, sarajevskoj Hagadi, sevdalinki, to je nešto što me oduševljava i što želim da ostane", kazao je Mikulić.

Dodao je da je teško raditi ovakve knjige, te da su sa Ivankovićem na monografiji radili četiri godine.

"Monografija 'Sarajevo Atentat' je trebalo da ima 18 autora, ali obim i broj autora je smanjen tako da smo došli do sedam autora vrijednih i značajnih imena, ali žal ostaje što to nije svih 18 svjetskih imena", rekao je Mikulić.