Dan borbe protiv alkoholizma
3

Sarajevo: Aktivisti se "zaledili" i ukazali na štetnost alkohola

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma 1. aprila, Udruženje za promociju zdravih životnih stilova Link i Udruženje za prevenciju protiv ovisnosti Narko - Ne organizirali su u Sarajevu performans "Freeze flash mob" da bi ukazali na prednosti trezvenog života.

Aktivisti udruženja su mirnom šetnjom tokom koje su ostali nekoliko minuta nepomični privukli pažnju građana ukazavši na prednosti koje donosi nekonzumiranje alkohola. Te prednosti, kako su danas istakli aktivisti, jesu sigurnost, snaga, svjesnost u postupcima, mir i neovisnost.

Iz Udruženja Link navode da je alarmantna činjenica da u BiH nije u potpunosti primijenjen Zakon o unutrašnjoj trgovini, naročito zakon koji navodi da se trgovcu zabranjuje prodaja alkoholnih pića, te duhanskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina.

"Tako su mladi dovedeni u direktnu opasnost od alkoholnih i duhanskih proizvoda koji ih mogu dovesti do ovisnosti", istakla je volonterka Udruženja Link Minela Džuderija, dodajući da je neophodno pokrenuti akcije koje bi poboljšale život mladih ljudi u BiH te smanjile dostupnost štetnih proizvoda.

Tokom realizacije današnjeg performansa prolaznici su imali priliku razgovarati s aktivistima o problemima alkoholizma koji je, kako smatraju volonteri ovih udruženja, jedan od vodećih problema današnjice.

U nadi da će obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma u BiH postati tradicija, volonter Udruženja Narko- Ne Edin Kopić je istakao vrijednost današnje akcije koja je uvertira za obilježavanje ovog datuma.

Današnja akcija je realizirana uz podršku članova Asocijacije srednjoškolaca u BiH.