Tradicionalno sportsko takmičenje
0

Sarajevo: 500 gimnazijalaca na otvaranju "Gimnazijade 2011"

Sarajevo-x.com
Preko 500 sarajevskih gimnazijalaca danas na otvaranju sportskog takmičenja "Gimnazijada 2011"

Na školskom dvorištu Prve gimnazije, popularnom "Metalcu", otvorena je jedanaesta po redu sportska manifestacija, koja nosi naziv "Gimnazijada 2011". Svečana manifestacija otvorenja ovogodišnje Gimnazijade počela je u 12 časova, pred preko 500 učesnika, sarajevskih gimnazijalaca i profesora.

Domaćini su ove, kao i svih prethodnih godina, svoje goste počastili spektakularnim programom, čiji je konac označio i zvaničan početak ovogodišnje Gimnazijade. Tradicionalana prozivka svih škola učesnica te njihov ponosni marš nije izostao ni ove godine. Svaka škola je u pravom sportskom duhu ispraćena gromoglasnim aplauzom.

Prisutnim zvanicama se obratila direktorica Prve gimnazije, profesorica Jasmina Hadžimurtezić, te je sve prisutne podsjetila na važnost ove manifestacije, čija je tradicija zbog finansijskih poteškoća u nekoliko prethodnih godina lako mogla biti prekinuta.

No, zahvaljujući velikoj želji i istrajnosti domaćina, Prva gimnazija je i ove godine uspjela otvoriti svoja vrata svim gimnazijalcima željnim sportskog nadmetanja u narednih preko 50 sati sportskog programa.

Nakon tradicionalnog marša te obraćanja direktorice, bilo je vrijeme za podizanje olimpijske zastave na jarbol. Čast je ove godine pripala učeniku trećeg razreda Prve gimnazije Eldinu Omeroviću, koji je prošle godine na Olimpijskim igrama osvojio bronzanu medalju u džudou. Zvuci bosanskohercegovačke himne pratili su podizanje olimpijske zastave.

Publiku su u narednim minutama zabavljali predstavnici muzičke sekcije Prve gimnazije. Izvedba numere iz mjuzikla "New York", sve prisutne je ostavila bez daha. Nakon Merime Omerović i njenih plesačica, na scenu je stupila Amina Ramić učenica drugog razreda te pokazala da među gimnazijalcima ima itekako dobrih pjevača. Sadžida Hadžić i Naida Džinović su sve prisutne očarale ljepotom i raskošom svojih glasova.

Ponovni marš predstavnika svih srednjih škola označio je i početak šestodnevne manifestacije u okviru koje će učenici devet sarajevskih gimnazija, te MSŠ "Enver Pozderović" iz Goražda odmjeriti snage u dvije sportske discipline, košarci (djevojke i mladići) i stolnom tenisu (djevojke i mladići).

Zatvorenje jedanaeste Gimnazijade planirano je za srijedu, 26.10.2011. godine sa početkom u 15 sati u fiskulturnoj sali Prve sarajevske gimnazije.