BiH
0

Saradnja vlade RS-a i Microsofta BiH

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Premijer RS-a Aleksandar Džombić razgovarao je danas u Banjoj Luci s delegacijom Microsofta u BiH o saradnji Vlade RS-a s ovom organizacijom i mogućnostima unapređenja te saradnje.

Džombić je istakao da Vlada shvata značaj ovog pitanja i u skladu s tim spremna je podržati sve projekte koji će unaprijediti efikasnost javnog sektora kao i druge projekte koji podrazumijevaju praćenje standarda IT tehnologije.

Direktorica Microsoft BiH Lejla Zukić-Krivdić istakla je da saradnja ove organizacije i Vlade RS-a ima za cilj jačanje i razvoj lokalne IT industrije i pomoć Vladi pri uvođenju novih tehnologija.

Na sastanku je razgovarano i o projektima koji su realizovani u proteklom periodu. Posebno su naglašeni projekti obuke 11.000 nastavnika svih osnovnih i srednjih škola u RS-u po ECDL standardima, a 500 nastavnika je prošlo i napredni kurs iz oblasti informacionih tehnologija.

Razgovarano je i o projektima u oblasti prosvjete i kulture koji tek treba da budu realizovani kao što su projekti učenje na daljinu i učenje jedan na jedan, saopćeno je iz entitetske vlade.