BiH
2

Saradnja Univerziteta i BH Telecoma za bolji pristup suvremenim komunikacijama

FENA
Olakšan pristup suvremenim komunikacijskim rješenjima za akademsku zajednicu namjera je Memoranduma o poslovno-tehničkoj suradnji koju su prošlog mjeseca potpisali predstavnici Univerziteta u Sarajevu i kompanije BH Telecom.

Izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa BH Telecom Tarik Čaršimamović kazao je danas na pres-konferenciji tim povodom da će saradnja regulirana tim memorandumom rezultirati novim uslugama personaliziranim za potrebe članica Univerziteta u njihovom naučnoistraživačkom i obrazovnom radu, zajedničkim razvojem novih usluga kao i tehnoloških rješenja u oblasti ICT tehnologija.

Po riječima direktora Univerzitetskog teleinformatičkog centra - UTIC Saše Mrdovića taj memorandum trebalo bi da otvori novo poglavlje saradnje državnih firmi i državnih univerziteta, a nada se da je to tek početak i da će uslijediti i drugi slični memorandumi s drugim državnim firmama.

Memorandum, kaže prof. Mrdović, olakšava Univerzitetu i stvaranje tehničkih uvjeta za uspostavu prave akademske mreže Univerziteta a dodaje da je "dobra komunikaciona infrastruktura osnova od koje sve kreće".

Rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić naglasio je stepen razvijenosti informacionog sistema Sarajevskog univerziteta i precizirao da će od 1. septembra biti aktivan pristup na Web of Science (naučna baza podataka). Univerzitet u Sarajevu samostalno je finansirao pristup toj bazi, koja omogućava stvarnu analizu i usporedbu akademskog rada kod nas s onim u državama okruženja i u svijetu.

Memorandum o poslovno-tehničkoj suradnji Univerziteta u Sarajevu i BH Telecoma potpisali su u junu ove godine rektor Muharem Avdispahić, generalni direktor BH Telecoma Mirsad Zaimović i dekani 25 fakulteta i akademija Univerziteta u Sarajevu.