Boris Grubešić
0

"Saradnja Tužilaštva BiH i Tribunala je koordinisana"

SRNA
Boris Grubešić
Boris Grubešić
Saradnja Tužilaštva BiH i Haškog tribunala koordinisana je, pozitivna i gotovo svakodnevna, izjavio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

"Tužilaštvo BiH od osnivanja ima dobru i kontinuiranu saradnju s Haškim tribunalom, s obzirom da ove dvije institucije imaju istu misiju i cilj,otkrivanje i krivično procesuiranje počinilaca ratnih zločina", saopšteno je iz Tužilaštva BiH nakon današnjeg sastanka glavnog tužioca BiH Milorada Barašina i glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza.

Grubešić je rekao Birnu da je u Tužilaštvu BiH sa glavnim tužiocem Haškog tribunala razgovarano o aktuelnim predmetima.

Brammertz je tokom sastanka ponovio da za BiH više nije izazov saradnja sa Haškim tribunalom, već saradnja na unutrašnjem planu i sa susjednim zemljama po pitanju rješavanja slučajeva ratnih zločina.

Prema njegovim riječima, iako je saradnja BiH sa Tribunalom dobra, i dalje je veoma važno hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Brammertz i Barašin još jednom su naglasili da im je zajednički cilj otkrivanje i procesuiranje počinilaca ratnih zločina.

Brammertz boravi u trodnevnoj posjeti BiH od 11. do 13. aprila da bi se pripremio za podnošenje redovnog izvještaja Vijeća sigurnosti UN o saradnji BiH sa Haškim tribunalom.
On se već sastao sa članovima Predsjedništva BiH, a sutra bi trebalo da se sastane i sa predstavnicima udruženja porodica žrtava rata iz BiH.

Osim BiH, Bramerc planira da posjeti Beograd i Zagreb, a izvještaj Vijeća sigurnosti UN, u kome će dati novu ocjenu o saradnji zemalja regiona s njegovom kancelarijom, predstaviće početkom juna u New Yorku.