BiH
0

Saradnja tužilaštava BiH i Srbije je besprijekorna

FENA
Milorad Barašin
Milorad Barašin
Delegacija Specijalnog tužilaštva za organizirani kriminal i Službe za borbu protiv organiziranog kriminala Srbije u današnjem susretu u Sarajevu s kolegama u Tužilaštu BiH ocijenili su dosadašnju saradnju besprijekornom i razgovarali o novim vidovima saradnje u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala i radu na kaznenom procesuiranju osumnjičenih u predmetima koji su rezultat zajedničke istrage.

Sagovornici su, u izjavi za novinare, suštinu dvodnevnih razgovora sveli u dvije riječi - povjerenje i saradnja.

"Generalno rečeno, saradnja tužilaštava BiH i Srbije je besprijekorna, a rezultati u posljednjih nekoliko mjeseci to najbolje govore. Ta saradnja može da bude primjer saradnje tužilaštvima drugih zemalja", kazao je specijalni tužilac za organizirani kriminal Srbije Miljko Radisavljević.

Naglasio je da su kao rezultati te uspješne saradnje lišeni slobode pojedini pripadnici određenih kriminalnih grupa ili zločinačkih organizacija, u pritvoru su i ubrzo će biti procesuirani. Istrage su u toku, a sve će, kazao je, biti urađeno u zakonskom roku u obje države.

Po riječima glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorada Barašina aktivnosti u posljednjih nekoliko mjeseci pokazale su da visoki stepen profesionalizma postoji i može biti i u policijskim agencijama i u oba tužilaštva. Dokaz tome je činjenica da u javnost nisu procurile informacije o aktivnostima tužilaštava.

Sugovornici su danas ponovili podatak da organizirani kriminal ne poznaje granice te da je to posebno izraženo na području država bivše Jugoslavije. To je, rečeno je, glavni razlog koji od tužilaštava zahtijeva uspostavljanje neposredne i direktne saradnje.

"Stoga je glavna tema naših razgovora bilo razmatranje mogućnosti za nove vidove saradnje tužilaštava. Uspostavljanje više kontakata tužilaca i policije i jedne i druge države preduvjet je za uspješno vođenje budućih akcija, a slučaj Darka Eleza je to pokazao. Ima još mnogo zajedničkih tema - organiziranih kriminalnih grupa koje djeluju i na području Srbije i BiH, a to je prostor za naše zajedničko djelovanje", istaknuto je danas.