Savjetovanja šefova DKP-a
0

Saradnja sa dijasporom posebno značajna za BiH

Sarajevo-x.com
Drugog dana Savjetovanja ambasadora i šefova misija BiH, prisutnima se obratio ambasador at large Miloš Prica, izlažući o temi Nestalno članstvo BiH u Vijeću sigurnosti OUN-a. Tom prilikom, istakao je značaj izbora naše zemlje za nestalnu članicu u VS OUN-a, istovremeno naglašavajući da su pripreme bh. članstva u ovom tijelu OUN-a spore i teške jer ne postoji podrška i razumijevanje ostalih institucija u zemlji.

U okviru teme Regionalna saradnja, prioriteti i perspektive izlagač Branimir Mandić, pomoćnik ministra za multilateralne odnose, naglasio je značaj regionalne saradnje u smislu uspostave dijaloga, prevazilaženja tenzija, razvoja dobrosusjedskih odnosa, privrednog razvoja, ali i kao poligona za obuku kadrova za posao koji će uslijediti nakon ulaska BiH u EU i NATO.

Pomoćnica ministra za bilateralne odnose Jasmina Pašalić, koja je izlagala na temu Promocija BiH u svijetu, izgradnja pozitivnog imidža BiH, istakla je važnost uloge DKP-a BiH u prezentaciji naše zemlje. Diskutovano je o načinima i metodama za unapređenje imidža BiH u zemlji prijema.

Na temu Saradnja sa dijasporom Safet Halilović, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, govorio je o potrebi jačanja veza i saradnje sa dijasporom. Interakcija sa iseljeništvom značajna je posebno u svjetlu činjenice da je BiH na drugom mjestu u svijetu po broju emigranata u odnosu na broj stanovnika.

Savjetnik ministra vanjskih poslova Sead Avdić održao je izlaganje na temu Strategija razvoja ekonomske diplomatije - prezentiranje dokumenata, pri čemu je naglasio značaj ekonomske diplomatije u smislu privlačenja stranih investicija i otvaranja novih tržišta za bh. proizvode, u čemu bi DKP-i BiH trebali ubuduće imati značajniju ulogu. Sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Hamdo Tinjak i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić govorili su na temu Vanjskotrgovinska politika BiH.

Ambasadorima BiH obratio se danas i ministar vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. Ministar Lajčak je naglasio da je put ulaska u Europsku uniju složen, i da moramo biti svjesni da je ispunjavanje uvjeta i dostizanje standarda koje je EU stavila pred BiH važno radi nas samih a ne samo radi integrisanja u EU.

O Razvojnim projektima i stranim investicijama u BiH izlagala je zamjenica direktora FIPA-e Blaženka Miškovič, naglasivši da FIPA radi na prikupljanju projekata bh. kompanija kako bi se lakše mogle plasirati na vanjskom tržištu. O Diplomaciji i bh. biznisu-odnosima i interesima izlagao je predsjednik vanjsko-trgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović rekavši da je u BiH uspostavljen institucionalni okvir za izvoz roba i usluga iz BiH, te da uz pomoć bh. diplomatije DKP treba uložiti dodatne napore u cilju promocije naše zemlje, saopćeno je iz Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova.