Beograd
0

Saradnja MUP-a Srbije i Ministarstva bezbjednosti BiH

SRNA
Tarik Sadović
Tarik Sadović
U Beogradu je danas potpisan protokol o saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Ministarstva bezbjednosti BiH koji će doprinijeti poboljšanju ukupne granične bezbjednosti dvije države i spriječiti kriminalce u nelegalnim aktivnostima, rekao je resorni ministar u BiH Tarik Sadović.

Sadović, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem potpisao protokol, istakao je da se Srbija i BiH još suočavaju sa posljedicama teškog ratnog nasljeđa.

On je naglasio da se u susretima sa Dačićem saglasio da je za obje države važna policijska saradnja, bez obzira na ukupne političke odnose, jer je to u interesu građana dvije države.

"Policije u dvije zemlje trebalo bi da sarađuju, posebno na operativnom planu, da razmjenjuju potrebne informacije, da izvode zajedničke akcije, jer prijetnje i rizici kojima izloženi su zajedničke", rekao je Sadović na konferenciji za novinare poslije potpisivanja protokola prvog dana dvodnevne regionalne ministarske konferencije o promovisanju prava i bezbjednosti u jugoistočnoj Evropi.

On je primijetio da ''kriminalci danas ne poznaju granice ni vjere niti nacije, te da sarađuju i koriste sve rupe u sistemu saradnje koje objektivno postoje između BiH i Srbije''.

''Program koji je razvila Kancelarija UN za borbu protiv droga i kriminala veoma je interesantan za BiH, jer ispunjavajući brojne obaveze iz žmape putaž za potpunu liberalizaciju viznog režima, kao što su borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, protiv trgovine drogom i ljudima'', rekao je Sadović.

Dačić je rekao da su policije u dvije države i u prethodnom periodu izvodile zajedničke akcije i ocijenio da je neophodna još tješnja saradnja, jer su prijetnje i izazovi za policije u dvije države, kao i regiona, zajedničke.