Kebo u posjeti Istočnoj Ilidži
0

Saradnja može i mora biti intenzivnija

FENA
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo posjetio je danas Općinu Istočna Ilidža i razgovarao s načelnikom Predragom Kovačem, saopćeno je iz Kebinog kabineta.

Sagovornici su se složili da, bez obzira na političke turbulencije u BiH, lokalni organi vlasti moraju raditi na podizanju kvaliteta života građana do nivoa potreba koje današnji, savremeni život nameće.

Naravno da je za tako nešto neophodna podrška države i oba entiteta. Poboljšanje statusa povratnika i raseljnih, kao i rješavanje infrastrukturnih problema, prije svega vodosnabdijevanja, kanalizacije i saobraćaja je prioritet Istočne Ilidže, kazao je načelnik Kovač.

On je dodao da će svaka pomoć iz Federacije u tom smislu biti dobrodošla.

Zaključeno je da saradnja između općina Istočnog Sarajeva i Kantona Sarajevo može i mora biti intenzivnija jer će na taj način i kvalitet života svih građana biti znatno bolji. Dakako, sve to treba biti zasnovano na principima dijaloga, poštivanja ljudskih prava, uspostave povjerenja, te međusobnog uvažavanja.

Iako je ekonomska situacija u čitavoj regiji teška, potpredsjednik je kazao da postoje mogućnosti iznalaženja materijalnih sredstava i izvora finansiranja koje Općina može koristiti da bi realizirala svoje projekte i osigurala bolje uvjete za život građanima.

"Obavili smo konkretne dogovore, uspostavili saradnju i želimo zajedničkim snagama, uz podršku međunarodnih razvojnih agencija realizirati započete projekte. To znači i angažiranje sredstava Federacije na planu povratka izbjeglih, popravke i izgradnje puteva, obnove kuća. Time ćemo pokazati odgovornost za sadašnje stanje, ali i za budućnost naše djece", istakao je potpredsjednik FBiH.

Konstatirano je da organi vlasti, od državnih do lokalnih moraju učiniti sve da bi se realizirao projekt državnog zatvora, jedne od najvećih investicija na nivou BiH. To će zasigurno biti dodatni impuls razvoju, ne samo Općine Istočna Ilidža već i cijele države.