Potpisivanje protokola
0

Saradnja ministarstava pravde RS-a i Srbije

FENA
Ministri pravde Republike Srpske Džerard Selman i Republike Srbije Snežana Malović potpisali su danas u Banjoj Luci Protokol o saradnji između ova dva ministarstva.

Protokolom je definirano pružanjnje stručne pomoći od strane dvaju ministarstva u harmonizaciji zakonskih propisa i njihovog usklađivanja sa međunarodnim standardima, saradnja u oblasti izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija, te obuka zaposlenih u pravosudnim institucijama u RS i Srbiji u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno koristeći iskustva Srbije u ovoj oblasti.

Precizirana je saradnja i u drugim pravnim oblastima, koja će doprinijeti da BiH i Srbija što prije ispune uslove za pridruživanje Evropskoj uniji.

Malović je izrazila zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Protokola o saradnji i dodala da će ovaj dokument doprinijeti daljnjem razvijanju veza i saradnje koja već postoji između dva ministarstva, kao i između pravosudnih organa RS i Srbije.

Ona je istakla da je Srbija počela sa reformom pravosuđa, a da RS i BiH imaju u tom pogledu značajna iskustva, koja mogu pomoći Srbiji u ovom procesu.

Prethodno je ministrica pravde Srbije razgovarala i sa predsjednikom RS-a Rajkom Kuzmanovićem. Zajednički je zaključak da je neophodno da vlade RS-a i Srbije što prije preduzmu mjere na završavanju izgradnje mosta na Rači, projektovanja i izgradnje mosta u Bratuncu i što bržeg konstituiranja preduzeće za elektroprivredu koje bi radilo na elektrokapacitetima rijeke Drine.

Kuzmanović je napomenuo i da RS, odnosno BiH i Srbiju očekuje izgradnja pravnog kapaciteta usklađenog sa evropskim pravom, pri čemu treba uskladiti oko 6.000 propisa.

“Evropske integracije podrazumevaju konstantnu saradnju u regionu, ali smatram da to ne treba da radimo isključivo zbog Evrope, već zbog nas samih“, ocijenila je Malović.