BiH
0

Saradnja ministarstava odbrane BiH i Srbije je dobar signal

FENA
Saradnja ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine i Srbije je dobar signal ne samo našim javnostima nego i našim partnerima u Partnerstvu za mir, NATO-u i Evropskoj uniji da su ove dvije zemlje čvrsto opredijeljene za evropske i evroatlantske integracije i da mogu biti pouzdani partneri.

To je pomoćnik ministra za politiku odbrane Republike Srbije Dušan Spasojević izjavio danas novinarima u Sarajevu nakon razgovora sa zamjenikom ministra odbrane za politiku i planove BiH Igorom Crnadakom.

Ovaj razgovor, rečeno je, predstavlja nastavak kvalitetne saradnje između dvaju ministarstava. Razgovarano je o novim modelima saradnje i planovima za ovu godinu. Dogovoreno je da će u 2008. godini biti realizirani susreti na ekspertskom i ministarskom nivou.

"Ministarstvo odbrane BiH želi demonstrirati svoje opredjeljenje da najveću saradnju ima sa zemljama koje su prvi susjedi“, izjavio je Crnadak.

Bilo je riječi o mogućnosti za prve zajedničke aktivnosti Vojske Republike Srbije i Oružanih snaga BiH, koje će se ogledati prvo na nivou zajedničkih vježbi na gašenju požara i inženjerijskih aktivnosti, pa do klasičnih zajedničkih vježbi. Takve aktivnosti će, naglašeno je, demonstrirati opredjeljenje da se zajednički ide dalje i zajednički doprinosi stabilnosti u regionu.

"Potvrdio sam naš stav da mi iskreno vidimo dobre odnose u trouglu Beograd – Sarajevo – Zagreb kao ključne za stabilnost regiona, a potvrdio sam opredjeljenje da saradnja s Ministarstvom odbrane Srbije bude još jača u smislu većeg broja aktivnosti i njenog podizanja na još veći nivo“, kazao je Crnadak.

U razgovoru je naglašeno i to da saradnja između ministarstava odbrane dviju zemalja postoji duži niz godina te da je Srbija "čvrsto opredijeljena za regionalnu saradnju, za najbolje moguće odnose s BiH" i da je "u tom smislu, saradnja u oblasti odbrane jedna od najvažnijih".

"Saradnja se nastavlja i mi moramo dati dobar primjer nekim ostalima u regionu da možemo dobro da sarađujemo“, naglasio je Dušan Spasojević.