English bh. vlastima
0

"Sarađujute s državnim institutom za nestale"

FENA
Ambasador SAD-a u BiH Charles English upozorio je danas, nakon posjete objektu Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) - DNK laboratoriji u Banjoj Luci, da je Vlada SAD-a zabrinuta zbog formiranja Operativnog tima za traženje nestalih RS-a, čija se djelatnost poklapa s radom Insituta za nestale osobe BiH i na taj način ih frustrira.

"Pregledom statističkih podataka Insituta za nestale osobe BiH može reći da nije postojala nikakva diskriminacija na etničkom principu što se tiče analize uzoraka. Ovo je jedno od područja gdje je takmičenje štetno, a saradnja ključ uspjeha", istaknuo je English.

Poručio je i da Vlada njegove zemlje poziva vlasti u BiH da sarađuju s Institutom kako bi pomogli ljudima da putem identifikacije pronađu smiraj i da bi se zadovoljila pravda.

"Šest mjeseci rada Instituta bio je kratak period da bi se donosili definitivni zaključci u vezi s njegovom efikasnošću i efektnošću, a takmičenje oko toga čija su sredstva usporava njihov rad“, rekao je English.

Američki ambasador je naglasio da sve vladine agencije imaju obavezu da pomognu rad na traženju nestalih, jer je u državnom parlamentu usvojen Zakon o nestalim osobama i dobio je podršku etničkih grupa i treba ga poštovati.

Ističući da su SAD ponosne na podršku koju su dali radu ICMP-a, ambasador English je dodao da, pored toga što je istinski human posao, pomaže i porodicama da identifikuju drage osobe koje su izgubili, a pomaže i narodima u BiH da završe tu priču duboke patnje tokom posljednjeg rata.

Generalna direktorica Instituta za nestale osobe Ketrin Bomberger je kazala da je kroz njihov laboratorij prošlo oko 20.000 uzoraka i ostataka osoba koje su nestale zbog grubih kršenja ljudskih prava i različitih zakona, a da je rezultat rada osoblja u Banjoj Luci, kao i svih drugih njihovih zaposlenika, činjenica da su mnoge porodice došle do smiraja.

Ona je dodala da bez podrške SAD-a ali i partnerske pomoći Vlade BiH ništa od toga se ne bi moglo dogoditi, a do danas je napravljeno 17.000 identifikacija širom regije, od čega 11.000 u BiH.

Bomberger je podsjetila da se traga za još 13.000 osoba.