Svjetski dan meteorologije
0

Sarač: BiH je energetska velesila regije, ali to ne znamo iskoristiti

Piše: Nedim Grabovica
Konferencijom za medije je danas, u prostorijama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, obilježen Svjetski dan meteorologije. Tom prikom, Enes Sarač, direktor Zavoda, je govorio o nedavnim vremenskim neprilikama, ali i o budućnosti BiH kroz štednju i obnovljive izvore energije.
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Kako je kazao Sarač, protekla dešavanja, odnosno obiman snijeg koji je "zatrpao" BiH, su dala značaj Federalnom hidrometeorološkom zavodu, a oni su uspješno položili ispit.

"Danas, između ostalog, želimo razgovarati o budućnosti BiH. Trebamo biti svjesni da smo mi energetska velesila u regiji. Imamo nešto što je najtraženije u Evropi, ali, nažalost, mi to ne znamo korisiti na pravi način, a to je ono što je svijetla budućnost BiH. Doći će oni koji će znati to blago iskoristiti na pravi način", kazao je Sarač.

Naveo je još i primjer nedavnog snijega, od kojeg je stvorena akumulacija od 15 milijardi kubika vode.

"Da smo imali onoliko malih elektrana, koliko je nekada u Bosni bilo vodenica, svi finansijski problemi ove države bi bili riješeni. Ali, mi smo u tom periodu, umjesto da prodajemo, kupovali struju, što je apsurdno. Svi bismo trebali ubuduće postavljati pitanje zašto se to ovdje ne radi. Zašto se ne koriste obnovljivi izvori energije? Naš kapacitet resursa u suncu, vodi i vjetru je veći od svih zemalja koje nas okružuju zajedno, ali smo ga najmanje iskoristili", naglasio je Sarač.

"Ugledna norveška kompanija je prošle godine pokušala izgraditi pilot-elektrane na Krivaji i vidjeli su da je to nemoguće. Otišli su poslije toga u Tursku, gdje već prave tri takve elektrane. Ovog trenutka u BiH je ponovo došla kompanija RVI, koja nam je nakon obilaska zemalja regije potvrdila da imamo najveće izvore, ali bojim se da će i to propasti", zaključio ja Sarač.

Na kraju je meteorolog Željko Majstorović u izjavi za medije prokomentarisao i kakvo nas vrijeme očekuje ovog proljeća. Kazao je kako će uglavnom biti kao i ovih dana, stabilno i bez puno padavina. Tako će biti do maja, kada se očekuje dosta kiše, koja će ustvari dobro doći poljoprivrednicima i spasiti ovogodišnju sezonu.