BiH
0

Saopštenje za javnost uposlenika Dječijeg doma "Bjelave"

Sarajevo-x.com
Uposlenici Dječijeg doma "Bjelave" u subotu su poslali zajedničko saopštenje za javnost povodom tragedije u kojoj je smrtno stradalo pet beba, kao i povodom pokretanja krivičnog postupka protiv direktora i medicinske sestre doma. Saopštenje prenosimo u potpunosti.

U ovim, za nas zaposlene u JU Dječiji dom "Bjelave" Sarajevo teškim trenucima, sa nevjericom i bolom primili smo vijest da je ljudski faktor uzrokom tragedije u našem Domu, a da je protiv naše medicinske sestre i direktora pokrenut krivični postupak, odlučili smo da se putem medija obratimo javnosti.

Svjesni činjenice da je ugašeno pet dječjih života, života naših najmlađih štičenika, duboko smo potreseni i svako od nas će živjeti sa tim, teško, ali živjeti.

Iskreno smo zahvalni svima koji su u ovim trenucima uz nas, našim porodicama koje nam daju snagu da se sa ovim nosimo, ali i onima koji su uvijek ali i od prvog momenta ove tragedije sa nama, našem resornom Ministarstvu za rad socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice, Vladi Kantona, Gradskoj Upravi i svim saradnicima i prijateljima.

Mi zaposleni u Domu koji neposredno brinemo o djeci, svjesni smo i činjenice da moramo ići dalje, ovoj djeci pružiti ono što im nisu ili ne mogu pružiti njihove porodice, želimo da izrazimo duboko poštovanje prema našem direktoru kojeg apsolutno podržavamo i javno želimo da kažemo da nam treba, da računa na nas jer je on izuzetno humana osoba, djeci i uposlenicima odan i privržen, da je naš oslonac.

Želimo da javno kažemo da je Amir Zelić, direktor Doma, čovjek koji je ušao u sve pore ovoga posla, da je stručna, sposobna i odgovorna osoba i kao humanista, što je za ovu djecu a i nas zaposlene veoma bitno, jer ovaj težak i ljudski i fizički posao može da radi samo onaj koji voli djecu, voli ljude, a naš direktor u sebi ima veliki i ljudski i stručni potencijal.

Organizacija naše Ustanove, u ovom periodu razvoja našeg društva je ono što je najfunkcionalnije i mnogim sličnim ustanovama je poslužila kao pozitivan model. U poslijeratnom periodu, naš kolektiv na čelu sa Amirom Zelićem postao je prepoznatljiv po stručnom kadru koji radi sa djecom, dobrom uspjehu učenika, javnim manifestacijama, urednošću, i njegovanošću naših beba i odraslijih štičenika. Knjiga utisaka svjedoći o impresijama i utiscima koje na posjetioce ostavljaju djeca, zaposleni i nadasve toplina i atmosfera u kojoj djeca žive i odrastaju, i vi ste svjedoci našega rada, jer nas pratite.

Pod rukovodstvom Amira Zelića, uz punu saradnju sa svim zaposlenim i djecom, Dječiji dom "Bjelave" dobio je niz značajnih priznanja kao što su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, priznanje Lige humanista kao najhumanističkiji kolektiv u 2005. godini, Zlatni Ljiljani općine Centar, kao i brojne pohvale i priznanja kolektiva i organizacija.

Pored priznanja koje je Amir Zelić dobio kao pojedinac od društvene zajednice, priznanje Plaketa Doma «Bjelave» koja se dodjeljuje za izuzetna postignuća i doprinos u razvoju Doma koju je dobio od svojih radnika mnogo govori.

Zbog navedenog, a i mnogo nerečenog, još jednom želimo da istaknemo da smo uz njega, da podržavamo napore koje je uložio i ulaže za dobro ove djece prije svega, a i svih nas. Sve vas, konzumente javne riječi, molimo da nas u ovim teškim trenucima razumijete, pružite podršku našem rukovodiocu a time i nama zaposlenim i pokažete da cijenite naš rad koji je human, uzvišen ali i rudarski težak, nabijen sa puno emocija.

Ovo pišemo daleko od svojih porodica, našeg direktora i manjeg broja uposlenika, koji obavljaju druge poslove ali su istog mišljenja. Zahvaljujući našoj ministrici, Gradskoj Upravi, stručnjacima Kliničkog centra Koševo, mi smo sa djecom u jednom relaksirajućem ambijentu, da ih poštedimo mučne atmosfere koja je trenut prisutna i da zdravi i odmorni nastave što normalniji život.