Poslovodni odbor RTV FBiH
0

"Saopćenje Udruženja "Bh. novinari degutantno"

FENA
Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije BiH danas je saopćenje Udruženja BH novinari, u kojem je izražen protest Uredničkom kolegiju FTV zbog načina na koji je novinar magazina "60 minuta" Avdo Avdić pokušao dobiti izjavu od glavnog državanog tužitelja Milorada Barašina, ocijenio degutantnim, "nakon što je cijela javnost vidjela da je glavni tužitelj BiH fizički nasrnuo na novinara Avdića".

Ovaj odbor RTVFBiH takav stav Udruženja BH novinari ocjenjuje "jadnim i nezabilježenim slučajem podrške jednoga novinarskoga udruženja nasilju nad novinarima", te da sam po sebi zahtijeva reakciju svakog normalnog čovjeka u ovoj zemlji.

"Morbidno je da je ovo udruženje koje čak nosi i naziv "BH novinari" postalo udarna pesnica referendumske politike. U svakom slučaju, ovo nekada ugledno Udruženje danas se, na svoju žalost, pretvorilo u političku ispostavu onih snaga koje ne mogu prihvatiti demokratske procese u BH društvu", ističe se u saopćenju Poslovodnog odbora RTV FBiH.

Dodaje se da odbor ove medijske kuće "ne bi začudilo" da to isto Udruženje već od sutra počne odboru RTV FBiH držati lekcije iz kadrovske politike.

"Jer samo naivci u ovome ne prepoznaju njihove privatne interese i želju za kontrolom javnih servisa od strane nazadnih pojedinaca i retrogradnih centara političke moći kojima ovakva novinarska udruženja ponizno služe i robuju", zaključuje se u saopćenju.