BiH
0

Saopćenje iz kabineta Silajdžića povodom saopćenja iz OHR-a

FENA
Nakon današnjeg susreta člana Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića i visokog predstavnika za BiH i specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka došlo je do razlike u sadržaju saopćenja koje je izdato iz kabineta Silajdžića i Ureda visokog predstavnika.

"U vezi s tim želimo ponoviti stav dr. Harisa Silajdžića iznesen tokom susreta da pitanje državne imovine treba riješiti u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim Sporazumom o pitanjima sukcesije, prvenstveno popisati tu imovinu i izvršiti inventuru putem Ureda za državnu imovinu ili putem postojećih institucija zbog uštede na vremenu. Ovo iz razloga što u saopćenju koje je nakon susreta objavio Ured visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije stoji da je postignuta saglasnost da Vijeće ministara BiH najprije treba napraviti inventuru imovine koja je državi potrebna za izvršavanje njenih nadležnosti.

Stav dr. Silajdžića je u ovom pogledu sasvim jasan i odnosi se na popis i inventuru cjelokupne državne imovine a ne samo dijela koji je državi potreban za izvršavanje njenih nadležnosti", kaže se u večerašnjem saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.