BiH
0

Saopćeni detalji upaljenja metana u rudniku Kakanj

ZEDA
Nakon incidenta do kojeg je došlo u subotu upaljenjem metana na pripremnom radilištu broj 310 jame Seoce, pri čemu su povrijeđena tri radnika, uprava rudnika Kakanj dala je širu informaciju o ovoj tehnološkoj nezgodi.

"U toku jučerašnjeg dana obavljani su samo vanredni poslovi na preseljavanju trafostanice TS 11, zbog čega je došlo do prekida u napajanju i radu separatnih ventilatora koji su provjetravali radilišta broj 310 i 312.

Nakon preseljenja trafostanice TS 11 omogućen je i rad separatnih ventilatora, te se u skladu sa uputstvom pristupilo njihovom otplinjavanju. U periodu poslije toga došlo je do upaljenja manjih, preostalih količina, metana u jednom dijelu radilišta broj 310 i izlaznoj prostoriji, pri čemu je došlo do povrede tojice radnika", saopćili su iz rudnika Kakanj.

Nakon izvršenog uviđaja, federalnih rudarskih inspektora Abdulaha Čobe i Refika Kurbašića, koji je završen u kasnim noćnim satima, konstatovano je da je "najvjerovatnije mogući uzrok upaljenja metana statički elektricitet akumuliran u instalisanoj opremi i preostale manje količine metana zadržane u prostoriji nakon njenog otplinjavanja".

Danas tokom prijepodnevnih sati nastavljene su aktivnosti na normalizaciji stanja čemu je prethodio sastanak štaba Službe spašavanja rudnika Kakanj uz koordinaciju sa Federalnom rudarskom inspekcijom. Očekuje se da će tokom dana postojati uslovi za potpunu normalizaciju stanja i da će se redovni poslovi na proizvodnji uglja, bez zastoja, obavljati od ponedjeljka, 8. augusta.

 Ostale nadležne službe će nastaviti sa istražnim radnjama na utvrđivanju i dokumentovanju uzroka upaljenja metana.

Zdravsteveno stanje svih povrijeđenih radnika je stabilno, a Murisa Traku, koji je zadržan na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica, posjetili su direktor rudnika Mirsad Jašarspahić, izvršni dierektor za proizvodnju Jakub Mehić i upravnik pogona Haljinići Nijaz Đokić.