BiH
27

Šantić: U CIK-u nema podjela, od sutra se počinjemo baviti Stocem

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Ahmet Šantić rekao je da je CIK na današnjoj sjednici donio Odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u BiH, dok će za Općinsko vijeće Stolac i načelnika Stoca rezultati izbora biti utvrđeni naknadno, nakon što se donese odluka o poništenju i nakon što se provedu novi izbori.

Nakon ove odluke političkim subjektima ostavljena je mogućnost podnošenja zahtjeva za ponovno brojanje glasova u roku od tri dana od objave Odluke o utvrđivanju.

"Prvi put CIK je 24 sati nakon zatvaranja biračkih mjesta uspio obraditi 95 redovnih biračkih mjesta. Nova aplikacija nam je to omogućila. Postotak bi bio veći da su sve organizacije poštovale proceduru", kazao je Šantić.

Istakao je da su općinske izborne komisije u kojima je i bilo poteškoća dobro radile svoj posao. On je kazao i da je ukupno bilo 5,98 posto nevažećih glasačkih listića koji se odnose na izbor načelnika i 6,54 posto nevažećih glasačkih listića koji se odnose na općinska vijeća. Šantić je istakao da su to rezultati slični izborima 2012. godine.

Što se tiče odbijanja zahtjeva članice CIK-a Irene Hadžiabdić u vezi s prebrojavanjem dvije hiljade glasova pristiglih poštom, član CIK-a Branko Petrić je kazao da članovi ne odgovaraju nikome za odluke koje donose.

Objašnjeno je kako je CIK ranije odbio zahtjeve da rok za dostavu bude sedam, a poslije i pet dana. Donesena je odluka da rok bude dva dana tako da su, kako je navedeno, članovi CIK-a koji nisu podržali prijedlog Irene Hadžiabdić samo poštovali Pravilnik CIK-a.

Član CIK-a Vlado Rogić istakao je da ova odluka nije predstavljala problem u februaru, martu i aprilu, ali da sada očito predstavlja. On je dodao da se zaključkom ne može promijeniti pravilnik.

Hadžiabdić, koja je izjavila da je CIK propustio rokove za dostavu listića, objasnila je da kao članica CIK-a poštuje sve odluke koje donese CIK, čak i ako se s njima ne slaže.

"Rukovodila sam se zakonom i činjenicom da je uloga CIK-a da omogući, a ne da onemogući ostvarivanje biračkog prava", kazala je Hadžiabdić.

Dodala je da je obaveza određivanja roka izbačena iz Izbornog zakona BiH i da je CIK tu obavezu u Pravilnik unosio po inerciji.

"Početkom septembra problematizirala sam rok od dva dana, ali on nije razmatran. Sada sam predložila zaključak kojim će se ti glasovi brojati. Odluka je takva kakva jeste i svi smo dužni da je poštujemo", rekla je Hadžiabdić.

Na pitanje da li se uspostavila etnička linija prilikom glasanja, predsjednik CIK-a kazao je kako oni rade kao tim i da odnosi unutar te institucije nisu narušeni.

Šantić je kazao da će sutra Kolegiji CIK-a početi priču vezanu za Stolac te da će se vidjeti u kojem pravcu će se ići.

Zahtjev za ponovno brojanje podnosi isključivo predsjednik političke stranke ili, u slučaju koalicija, ovlašteni predstavnik.