BiH
0

Sanski Most: Umjesto u zatvor 50 radnih dana za opće dobro

FENA
Sanski Most
Sanski Most
Nakon izricanja prve pravomoćne presude Općinskog suda u Sanskom Mostu, višemjesečne aktivnosti Ministarstva pravosuđa i uprave Unsko-sanskog kantona (USK) usmjerene na uvođenje alternativne sankcije - rad za opće dobro na slobodi, konačno su provedene u praksi.

U utorak je obavljen prvi razgovor sa osuđenom osobom u prostorijama Javnog komunalnog poduzeća "Rad" u Ključu, saopćeno je danas iz Ministarstva.

Naime, pravomoćnom presudom Općinskog suda u Sanskom Mostu, osuđenom Z.D. je izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam mjeseci. Uz njegov pristanak, zamijenjena je radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 50 radnih dana.

Ministarstvo pravosuđa i uprave, kao organ nadležan za raspoređivanje osuđene osobe na rad za opće dobro, odredilo je da ga izvrši u JKP „Rad“ u Ključu, prema mjestu njegovog prebivališta.

Cilj razgovora, kojem su pored osuđenog prisustvovali državni službenici Ministarstva i povjerenik zadužen za praćenje rada, bio je njegovo upoznavanje sa pravima i obavezama za vrijeme trajanja rada, koji će početi 26. januara.

Uz to, govorilo se i o izradi individualnog programa izvršenja rada za opće dobro u kojem je određeno radno mjesto osuđenog i plan podrške osuđenoj osobi za izvršenje rada za opće dobro.