Vratilo se proljeće
303

Sanski Most osvanuo s 22 stepena, Hrvati se kupali u moru

Piše: M. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je već mjesec novembar u kojem smo navikli na niske temperature i snježne padavine, jutros nas je dočekalo pravo proljetno vrijeme. Sanski Most osvanuo je s najvišom temperaturom, gdje je živa na termometru u 7 sati pokazivala čak 22 stepena cel zija.

U Bihaću je izmjereno 21, Drvaru 20, Gradačacu, Jajcu, Neumu, Stocu i Zenici 19, Mostaru 18, Sarajevu 17, dok je najniža temperatura bila na Bjelašnici, 7 stepeni.

"Ovo nije uobičajeno za ovo doba godine. Jugovina donosi toplije, ali i promjenljivo vrijeme, tako da će nam cijela sedmica biti promjenljiva. Sutra neće biti padavina, ali prekosutra hoće. U prvoj polovini novembra zadržat će se temperature iznad prosjeka, dok u drugoj možemo očekivati niže temperature i snježne padavine", rekao je Željko Majstorović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda za Klix.ba.

Hrvati se kupaju

Jugovina je zahvatila i Hrvatsku te su peti dan novembra Hrvati dočekali na plus 22 stepena celzija, koliko je jutros u 6.00 sati izmjereno u Daruvaru u zapadnoj Slavoniji, javili su hrvatski mediji. U glavnom gradu susjedne nam zemlje izmjereno je 20 stepeni, dok je na primorju temperatura zraka bila izjednačena sa temperaturom mora. Oni najhrabriji usudili su se i zaplivati.

Dnevna temperatura do 27 stepeni

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će u BiH preovladavati oblačno vrijeme sa kišom, a ponegdje su mogući i pljuskovi sa grmljavinom. Vjetar, umjeren do jak jugozapadni, poslije podne u postepenom slabljenju. Dnevna temperatura od 18 do 27°C.