BiH
188

Sanski Most i danas pod vodom, stanovništvu potrebna hrana, u Ključu malo bolje

Piše: A. Dž.
Situacija na području Unsko-sanskog kantona i jutros je teška, ali ipak nešto bolja nego jučer. Sanski Most i Ključ, koji su najviše pogođeni poplavama, i danas su pod vodom, međutim ohrabruje informacija da su Sana i Sanica u opadanju, potvrđeno je za Klix.ba iz Civilne zaštite USK-a.
Sanski Most jučer (Foto: Klix.ba)
Sanski Most jučer (Foto: Klix.ba)

Jučer je na području Sanskog Mosta vodostaj Sane iznosio 515 centimetara što je najviše otkad se mjeri.

"Vodostaj je danas 498 centimetara, ali to na razmjere poplava koje su se dogodile ne znači ništa. Dok se voda ne povuče, stanje neće biti bitno promijenjeno", rekao je za naš portal Muhamed Pečenković, načelnik sektora za planiranje i preventivu Kantonalne uprave Civilne zaštite.

Voda u centru Sanskog mosta je oko 80 centimetara, a veliki broj ljudi je evakuiran.

Sanski Most jučer (Foto: Klix.ba)
Sanski Most jučer (Foto: Klix.ba)

"Tačne podatke ne zna niko. Teško nam je stupiti u kontakt s tim ljudima, jer fiksna telefonija ne radi. Jučer je na spašavanju bilo angažovano 500 ljudi, što stanovnika, pripadnika CZ-a, GSS, vojske..", ističe Pečenković.

On dodaje da se sada može čekati da se voda povuče, a o šteti se može samo nagađati, no sigurno je da će biti astronomske.

Mještanima Sanskog Mosta i okolnih mjesta koji su pogođeni poplavama potrebna je hrana i druge potrepštine pa se mole svi koji su u stanju da pomognu, da to i učine.