BiH
0

Šanse za početak izgradnje državnog zatvora u ovoj godini

FENA
Ministar pravde BiH Slobodan Kovač izjavio je Agenciji FENA kako postoje šanse da u ovoj godini započne izgradnja državnog zatvora.

"Trudit ću se da krenemo s nekom vrstom tendera negdje u septembru da bismo, pošto se već zna lokacija, mogli bar pripremiti teren i ako budemo mogli nešto malo više od toga, možda i neke temelje za izgradnju državnog zatvora“, kazao je Kovač.

Čini mi se, naglasio je, da bismo u perspektivi lakše obezbjeđivali sredstva ako imamo potencijalnom donatoru pokazati da smo već nešto uradili.

2Da bismo to i učinili morali bismo da imamo jasnu, doznačenu donaciju, a ima dobrih izgleda da su se Amerikanci oglasili s nekih četiri miliona dolara. Međutim, mi to moramo imati napisano i potpisano, ovjereno“, kazao je Kovač.

Prema njegovim riječima, za kompletnu izgradnju zatvora je potrebno 14,4 miliona eura.

On je podsjetio da je prikupljan novac za reformu pravosuđa, odnosno za Sud i Tužilaštvo BiH.

"Pošto je zatvor malo odiozna priča, niko od tih donatora nije napisao da daje za zatvor. Ali Sud, Tužilaštvo i zatvor su neodvojiva cjelina jer ne može se suditi ako se nemaju gdje upućivati na izdržavanje kazne osuđena lica“, kazao je Kovač dodajući kako pretpostavlja da bi se moglo računati i na dio tog novca.

Istaknuo je da je već pokrenuta inicijativa da se budžetski pozicionira jedna značajna stavka za izgradnju državnog zatvora jer „mora i država u tome da učestvuje, a ne samo da se oslanjamo na donacije“.

2Ali ipak, bez tih donacija ne možemo računati da možemo taj projekt dovesti dokraja. Imamo mi projekat zatvora, on je završen. Međunarodna zajednica je dala novac za taj projekat, a nama je ostalo ovo finale“, kazao je ministar Kovač.

Prema njegovim riječima, razmišlja se i o organiziranju neke međunarodne donatorske konferencije na kojoj bi se prikupljao novac za izgradnju zatvora.

"Čekamo septembar, a volio bih porazgovarati i s visokim predstavnikom Christianom Schwarzom-Schillingom, da vidim šta on misli o tome. On je spreman nama da pomogne i očekujemo njegovu pomoć“, kazao je Kovač.

Ministar navodi da su entitetski zatvori prekapacitirani, uvjeti u tim zatvorima ne odgovaraju nikakvim standardima i to pitanje se mora rješavati. Naglašava kako se ne može očekivati da se to sve riješi odjednom. Mora se napraviti strategija reforme pravosuđa u cjelini, pa i reforme zatvorskog sistema i u okviru te reforme moraju se sagledati najneuralgičnije tačke i rješavati ih onim redom kako se to bude planiralo.

Kapacitet zatvora trebao bi biti 350 ležaja, sa visokim sigurnosnim standardima, što znači da bi u njemu kaznu izdržavale osobe osuđene na duže vremenske kazne.