Nakon sastanka s Bevandom
1

Sannino: BiH da se fokusira na rezultate, bez politiziranja raznih pitanja

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Generalni direktor Generalne direkcije za proširenje u Evropskoj komisiji Stefano Sannino sastao se danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare koja je održana nakon sastanka, predsjedavajući Vijeća ministara Bevanda je rekao da je tokom sastanka razgovarano o "jednoj vrućoj temi, a to je izvršenje jedne od krucijalnih obaveza iz mape puta, koordinacijski mehanizam, jer je efikasni koordinacijski mehanizam jedan od nultih prioriteta iz prezentirane mape puta, koju su politički lideri prihvatili prošle godine u šestom mjesecu u Bruxellesu".

"Mada sam iskreno bio uvjeren da će ovaj posao biti završen do kraja prošle godine, pojavili su se određeni problemi i ja se iskreno nadam da će ti problemi biti otklonjeni, da barem po ovom osnovu nećemo ući u sitno politikanstvo i ugroziti evropski put naše zemlje“, rekao je Bevanda.

Bevanda je upoznao Sanina sa aktivnostima u vezi sa popisom stanovništva.

"Detaljno smo razmatrali efekte i učinke trilateralnog sastanka u Bruxellesu. I sastanak i rezultati koje smo poručili na tom sastanku jednostavno nas upućuje i na način rada koji vodimo. Bez obzira na rezultate, nama preostaje krvav posao izvršenja svih obaveza koje su preuzete i jednostavno mijenjanje svijesti svih nas, da znamo da sve to radimo u našem interesu, interesu građana BiH, a pokazalo se ukoliko se uloži napor, ukoliko se stvari ne politiziraju, nego se na jednoj stručnoj osnovi završe, onda se za njih traži politička podrška, te rezultat dolazi“, istakao je Bevanda.

On je podsjetio da je BiH još jednom upozorena i da je toj zemlji dat rok zaa izvršenje određenih obaveza do kraja trećeg mjeseca, kako bi „jednostavno u četvrtom mjesecu verificirano trebalo biti sve ono što do sada nije urađeno i onda bi mogli otvoriti put da jednostavno period od četvrtog do šestog mjeseca bude vrijeme kad će sve zemlje u regiji dobiti nešto, a Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju za BiH stupiti na snagu i otvoriti put ka podnošenju kredibilne aplikacije".

"Ima jako puno toga što u regiji možemo uraditi sami bez ikakvih posrednika, a za dobrobit građana koji žive na ovim prostorima“, rekao je Bevanda.

"Ja bih se svakako složio sa velikim brojem stvari koje su istaknute u ovom izlaganju i to prije svega sa vrlo važnom činjenicom, a to je potreba da se ne politiziraju različita pitanja, već da se fokusiramo na rezultate“, rekao je generalni direktor Generalne direkcije za proširenje u Evropskoj komisiji Stefano Sannino nakon sastanka sa Bevandom.

On je još jednom istakao da cijeni napore predsjedavajućeg Bevande na putu BiH ka članstvu u EU, a da će i oni sa svoje strane nastaviti pružati podršku ovim naporima. Sannino je također naglasio važnost postizanja sporazuma u vezi sa formiranjem koordinacijskog mehanizma koji će funkcionisati na polju direktne saradnje sa EU.

"Ja sam pokušao također dodatno naglasiti važnost ovakvog jednog mehanizma upravo u kontekstu jednog novog budžetskog ciklusa u EU, a u okviru kojeg će se sredstva raspoređivati na osnovu učinaka, odnosno slijedeći jedan princip gdje se više sredstava osigurava za one koji imaju bolja postignuća i rezultate“, kazao je Sannino.

On se osvrnuo na pozitivan i vrlo konstruktivan sastanak koji je održan u Bruxellesu između ministara vanjskih poslova BiH i Hrvatske.

"Mislim da se tu uspjela pojasniti jedna vrlo važna stvar, a to je da sada granica Hrvatske postaje vanjska granica EU“, rekao je Sannino i dodao da Hrvatska mora primjenivati pravila i standarde EU.

On je istakao i da je zato vrlo važno ono što je i predsjedavajući istakao, a to je da se ubrzo preostali rad kako bi se osigurala nesmetana trgovinska razmjena između BiH i Hrvatske.

Sannino se dotakao i popisa stanovništva, te rekao da može ponoviti samo ono što je rekao i Bevanda, a to je, da ne postoji potreba da se politizraju pitanja koja su čišto tehničke prirode.

Vezani članci