Centralna izborna komisija BiH
0

Sankcije za istovremeno obavljanje više funkcija

FENA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Razmatrajući predmete iz oblasti sukoba interesa, Centralna izborna komisija BiH donijela je četiri rješenja o izricanju sankcija.

Utvrđeno je da je Enes Mujić dok je obavljao funkciju premijera Tuzlanskog kantona istovremeno od 6. novembra 2008. do 10. februara 2011. obavljao i funkciju člana Skupštine privatnog preduzeća "Helios" d.d. Banovići, koje je u 2009. sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje, s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti.

Time je počinio zabranjene aktivnosti iz Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH, pa su mu na osnovu navedenih zakonskih propisa izričene sankcije: nepodobnost za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja to jest od 31. decembra 2009. godine; novčana kazna od 1.000 KM.

Utvrđeno je da Mirzeta Hadžić-Suljkić od 6. novembra 2008. do 10. februara 2011., dok je obavljala funkciju nositeljice izvršne funkcije, to jest ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Tuzlanskog kantona, njen bliski srodnik, suprug, istovremeno obavljao funkciju člana Nadzornog odbora i funkciju člana Skupštine preduzeća d.d. "Gradski i prigradski saobraćaj" Tuzla, koje je u 2008., 2009. i u 2010. sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje, s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti.

Time je počinila povrede odredaba Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH, pa su joj na osnovu navedenih zakonskih propisa izričene sankcije: nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja to jest od 31. decembra 2010. godine; novčana kazna od 7.000 KM.

Utvrđeno je da je Fuad Pekmez od 3. decembra 2008. do 5. decembra 2010. istovremeno obavljao funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Centar Sarajevo i funkciju člana skupštine i ovlaštene osobe privatnog preduzeća SAM SHOP group d.o.o. Sarajevo, koje je u 2008. i 2009. sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje, s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti.

Time je počinio zabranjene aktivnosti iz Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH, pa su mu na osnovu navedenih zakonskih propisa izričene sankcije: nepodobnost za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja to jest od 31. decembra 2009. godine.

Utvrđeno je da je Irfan Hozo od 29. novembra 2008. do 19. juna 2010. istovremeno obavljao funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo i funkciju predsjednika, odnosno ovlaštene osobe Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, koje se u 2009. finansiralo iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti, u iznosu većem od 50.000 KM godišnje.

Time je počinio povrede Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH, pa mu je na osnovu navedenih zakonskih propisa, izrečena sankcija: novčana kazna od 5.000 KM.

Centralna izborna komisija BiH danas je, nakon provedenog postupka utvrđivanja odgovornosti, donijela odluku o sankcioniranju Biljane Vasić, članice mobilnog tima angažiranoj na dan održavanja prijevremenih izbora za načelnika Općine Kalesija/Osmaci, 16. januara 2011. godine zbog počinjenih nepravilnosti.

Izrečena joj je sankcija zabrane angažiranja u organima nadležnim za provedbu izbora na period od četiri godine i novčana kazna od 200 KM.

Na današnoj sjednici Centralna izborna komisija BiH pokrenula je postupak utvrđivanja odgovornosti protiv 38 osoba koje su bile angažirane za rad na pojedinim biračkim mjestima u Čapljini u vrijeme održavanja općih izbora 2010. godine, saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK-a BiH.