Zbog sukoba interesa
0

Sankcije Mirsadu Huseinbašiću

FENA
Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) je danas na sjednici, koja je tematski bila posvećena problematici sukoba interesa, donijela Odluku o izricanju sankcije Mirsadu Huseinbašiću zbog povrede odredaba člana 5. stav (1) Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, odnosno zbog istovremenog obavljanja funkcija savjetnika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH i člana Nadzornog odbora BH Telecom Sarajevo.

Mirsadu Huseinbašiću je izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog zvaničnika, nosioca izvršne dužnosti ili savjetnika u toku četiri godine počevši od dana donošenja odluke tj. od 29. januara 2009. godine i novčana kazna od 5.000 KM.

Protiv odluke Centralne izborne komisije BiH može se izjaviti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH, u roku od 15 dana od dana prijema odluke.

Na istoj sjednici, nadležna služba je informirala Centralnu izbornu komisiju BiH o do sada pribavljenim činjenicama i dokazima u slučaju prijave protiv Nedžada Brankovića kojom se iznosi sumnja o postojanju kršenja obaveza prema propisima iz oblasti sukoba interesa.

Centralna izborna komisija BiH će odmah zatražiti izjavu od Nedžada Brankovića o navodima sadržanim u prijavi, saopćio je Ured za informiranje CIKBiH.