CIK BiH
0

Sankcije Amelu Mekiću i Almedinu Miladinu

FENA
Amel Mekić
Amel Mekić
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je, razmatrajući predmete iz oblasti sukoba interesa, donijela rješenje o izricanju sankcija Amelu Mekiću i Almedinu Miladinu.

Utvrđeno je da je Amel Mekić, vijećnik u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, koristio svoj položaj da bi uticao na donošenje odluka Općinskog vijeća Centar Sarajevo o budžetima za 2009. i 2010. godinu, u kojima su uvršteni grantovi o dodjeli novčanih sredstava na ime pomoći Amelu Mekiću, odnosno Judo klubu "City Centar" Sarajevo, čiji je on član.

Tako je postigao ličnu korist, čime je izvršio povrede odredaba iz Zakona o sukobu interesa u organima vlasti Federacije BiH, pa mu je izrečena novčana kazna od 2.000 KM.

Utvrđeno je da je Almedin Miladin od 29. novembra 2008. do 19. augusta 2009. istovremeno obavljao funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo, funkciju vijećnika u Gradskom vijeću Grada Sarajeva i funkciju ovlaštene osobe privatnog preduzeća JOB INVEST d.o.o. Sarajevo, koje je u 2009. sklapalo ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje, s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti.

Time je izvršio povredu odredaba Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH, pa mu je izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja to jest od 31. decembra 2009. godine.

U skladu s Izbornim zakonom BiH, izabrani član organa vlasti na svim nivoima dužan je da Centralnoj izbornoj komisiji BiH podnese izvještaj o imovinskom stanju u roku od 30 dana nakon isteka mandata na koji je izabran.

Zbog nedostavljanja izjava o imovinskom stanju u zakonom predviđenom roku, a nakon prestanka mandata u mandatnom periodu 2006.-2010. godina, Centralna izborna komisija BiH je izrekla novčanu kaznu od 300 KM: Ekremu Ajanoviću, Enesu Duvnjakoviću, Adisi Gec, Šemsudinu Hadroviću, Aliji Kurtoviću, Vjekoslavu Mandiću, Esedu Omerkiću, Tunji Oršoliću, Jovi Paripoviću, Igoru Rajneru, Fahiru Subašiću i Mehmedu Žiliću, saopćeno je iz CIK-a BiH.