Jelko Kacin u Bruxellesu
0

"Sanjajmo zajedno bolju budućnost BiH"

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Konferencija "Sarajevo Business Forum 2011", u organizaciji regionalnog predstavništva Kantona Sarajevo i potpredsjednika delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelka Kacina (ALDE), održana je u utorak u Evropskom parlamentu u Bruxellesu. Ovom prilikom predstavljeni su potencijali ekonomskog razvoja i stranih investicija u Kantonu Sarajevo i širom Bosne i Hercegovine.

Na ovom okruglom stolu svoje stavove su iznijeli predstavnici Evropskog parlamenta Jelko Kacin, Eduard Kukan, Doris Pack, kao i Thomas Seiler iz odsjeka za Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj komisiji. Učesnici su naglasili neophodnost prekogranične saradnje sa zemljama regije.

U drugom dijelu konferencije predstavljena je predstojeća Druga internacionalna konferencija "Sarajevo Business Forum", koja će od 6. do 8. aprila biti održana u Sarajevu i u čijem će fokusu također biti regionalna saradnja i investicije.

Kacin je u svom obraćanju učesnicima konferencije rekao da je potrebno "stvarati više pozitivnih vijesti iz regije, potrebno je imati viziju budućnosti i raditi na njenom ostvarenju. Jedan od glavnih problema u Bosni i Hercegovini je u glavama ljudi koji donose odluke i koji nisu u stanju vidjeti ni stvarati bolju budućnost. Nema snova, a bez snova nema ni njihove realizacije. Treba prvo imati snove. U EU vidimo Bosnu i Hercegovinu kao buduću članicu Unije. Došlo je vrijeme da je takvom ne samo vide nego i promijene političari BiH da bi članstvo bilo što je moguće prije. Ja odavno sanjam i zalažem se za takvu Bosnu i Hercegovinu, sanjajmo zajedno da bismo brže napredovali", rekao je Kacin.

Kacin je ponovio da se "ekonomija Kantona Sarajevo, Federacije BiH i čitave Bosne ne smije posmatrati izolirano već kao dio šire regije i čitavog evropskog kontinenta. Strane investicije već dolaze u Bosnu i Hercegobvinu, dok će se ovaj proces ojačati i ubrzati tek kada se u BiH stvori politički, pravni i ekonomski okvir koji garantira stabilnost i predvidljivost. Iako najveći dio odgovornosti snose politički lideri, akteri civilnog društva i nosioci ekonomskih aktivnosti moraju se uključiti u moderniziranje BiH", poručio je Kacin, saopćeno je iz njegovog ureda u Bruxellesu.