BiH
37

Sanitarna inspekcija: Postoje osnove sumnje o izvršenom krivičnom djelu u JU "Djeca Sarajeva"

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Inspektorat sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije podnio je danas Tužilaštvu KS Izvještaj o postojanju osnove sumnje o izvršenom krivičnom djelu protiv odgovornog lica u JU "Djeca Sarajeva"

Učinjeno je to zbog postojanja osnova sumnje na proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih živežnih namirnica.

"Sanitarni i veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS su u proteklom periodu provodili intenzivne inspekcijske radnje kako bi se rasvijetlio slučaj trovanja hranom u vrtićima JU 'Djeca Sarajeva', što je rezultiralo podnošenjem Izvještaja Tužilaštvu KS. Pored toga, Tužilaštvu KS, koje će voditi dalji postupak, dostavljena je i sva dokumentacija u vezi sa ovim predmetom, kojom raspolaže Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS", saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Podsjetimo, 217 djece iz vrtića JU Djeca Sarajeva zatražili su pomoć na KCUS-u zbog trovanja hranom. Uzrok trovanja bila je salmonela koja je pronađena u pavlaci, potvrđeno je ranije u Zavodu za javno zdravstvo KS. Centralna kuhinja u kojoj se prave obroci za sve vrtiće bila je zatvorena duži period, a djeca su imala suhe obroke.

Roditelji otrovane djece su bili ogorčeni i pokrenuli su peticiju za smjenu te inicijativu za pokretanje tužbe protiv direktorice Mirjane Jovanović Halilović.