"Bol i tuga ostaju"
1

Sanela Jenkins u posjeti Den Haagu

Klix.ba
Theodor Meron i Sanela Jenkins
Theodor Meron i Sanela Jenkins
Sanela Jenkins, svjetski poznata Bosanka, nalazi se u dvodnevnoj posjeti Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu.

Tokom prvog dana posjete, Jenkins se sastala sa predsjednikom suda sudijom Theodorom Meronom, glavnim tužiocem u slučaju Ratka Mladića Peterom McCloskeyjem, kao i prvim čovjekom Registra suda Johnom Hockingom.

Sanela Jenkins se interesovala za procese koji se trenutno vode na sudu, a posebno one vezane za Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Domaćini su istakli kako su uloženi veliki napori da se svi sa potjernice dovedu pred lice pravde.

Tokom posjete, Sanela je prisustvovala završnoj riječi tužioca u slučaju bivših visokih policijskih dužnosnika Republike Srpske Miće Stanišića i Stojana Župljanina, za koje je zatražena kazna doživotnog zatvora. Nakon izlaska iz zgrade rekla je da su suđenja važan korak ka trajnom miru, međutim, kako je naglasila, bol i tugu u našim srcima teško je izbrisati.

Kako je poznato bh. i svjetskoj javnosti, Sanela Jenkins je osnovala Kliniku za ljudska prava na Unvierzitetu u Californiji (UCLA) te angažovala poznate američke i svjetske stručnjake u ovoj oblasti.

Prevashodni cilj Klinike je traganje za pravdom i istinom, kao glavnim preduslovima stabilnosti i trajnog mira. Saradnja ove institucije i Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije počela je još 2009. godine zajedničkim organizovanjem konferencije "Procjena naslijeđa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju".

Tokom razgovora sa domaćinima razmatrani su modaliteti nastavka ove saradnje.