Bosanka i oskarovac u misiji
0

Sanela Jenkins donirala milion dolara pomoći za Haiti

Sarajevo-x.com
Sanela Jenkins na Haitiju
Sanela Jenkins na Haitiju
Uspješna poduzetnica Sanela Jenkins, Bosanka sa adresom u Los Angelesu, donirala je milion dolara za pomoć žrtvama snažnog zemljotresa koji je 12. januara pogodio Haiti.

U partnerstvu sa glumcem i rediteljem Seanom Pennom uspostavila je organizaciju Jenkins-Penn (Haitian Relief Organization), kako bi obezbijedila medicinsku opremu i transport ljekara stanovnicima čiji su životi uništeni u ovoj prirodnoj katastrofi.

Vijest su objavili brojni američki mediji, navodeći ovu inicijativu kao uzor u vremenima tuge i krize.

Sanela Jenkins, inače vlasnica popularnog američkog brenda - pića Neuro, započela je sa svojom inicijativom pomoći odmah nakon zemljotresa, obezbijedivši milion dolara donacije. Penn je već organizirao dostavu 5,4 tone medicinske opreme i humanitarne pomoći, dok je Jenkins hrabro pratila ljekare i medicinsko osoblje u Haiti kako bi obezbijedili neophodnu pomoć, saopšteno je iz fondacije Sanela Diana Jenkins.

"Svijet ne može ignorisati vapaje u pomoć koji se čuju sa Haitija. Sada je vrijeme da se djeluje ili će se bol Haitija samo pogoršati", izjavila je Jenkins za američke medije prilikom uručivanja hrane i lijekova. "Ova sredstva će pomoći ne samo da se olakšaju trenutne patnje, već i da se obezbijede osnovna novčana sredstva za ponovnu izgradnju devastiranih bolnica i škola. Moje iskustvo u Bosni i Hercegovini me naučilo da se bez ovih fundamentalnih institucija, nepotrebna patnja samo nastavlja."

Njen partner u ovom projektu, oskarovac Sean Penn, je dodao: "Cijeloj naciji je potrebna naša pomoć. Sanela je postala primjer za sve nas. Doniranje lijekova i novca je krucijalno kako bi se olakšale patnje na Haitiju."

Sanela je prva žena iz BiH koja je s ljekarima i medicinskim osobljem otišla da pomogne narodu Haitija.

Sanela Jenkins, utemeljiteljica Fondacije Sanela Diana Jenkins za Bosnu i Hercegovinu, posvećena je vraćanju dostojanstva, blagostanja, pravde i nade svojoj domovini, provodeći brojne diplomatske, filantropske, obrazovne i pravne inicijative. Podsjećamo da je ona dobitnica prestižne nagrade Centar za mir i multietničku saradnju "Mostar Peace Connection", te da se istakla u brojnim humanitarnim akcijama pomoći bh. narodu.