BiH
0

Sanel Raković iz SAD-a osumnjičen za DDoS napade na Klix.ba

Klix.ba
Službenici Sektora kriminalističke policije Federalne uprave policije (FUP) podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu protiv S.R. nastanjenog u Sjedinjenim Američkim Državama, državljanina Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa DDoS napadom na web portal Klix.ba.

Kako nam je potvrđeno u FUP-u radi se o osobi koja je porijeklom iz BiH, a koja je napade izvršila na prostoru SAD-a.

"Istragom je utvrđen osnov sumnje da je S.R. počinio krivično djelo 'Iznuda' u vezi sa krivičnim djelom 'Ometanje rada sistema i mreže elektronske obrade podataka' iz Krivičnog zakona FBiH. S.R. se sumnjiči da je, sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, izvršio takozvani DDoS napad na servere na kojima se nalazi web stranica www.klix.ba, koji je koristio kao sredstvo iznude od kompanije koja je vlasnik navedene stranice", istakli iz FUP-a.

Kako nezvanično saznajemo radi se o Sanelu Rakoviću. Njemu prijeti kazna od 1 do 10 godina zatvora zbog napada na portal Klix.ba. FUP trenutno radi i na dokumentovanju trećih lica involviranih u vršenje ovog krivičnog djela.

Podsjećamo, napadi i iznude na portal Klix.ba počeli su 5. januara i prijavljeni su FUP-u.

Od redakcije portala Klix.ba tada je traženo da objavi vijest sa apelom za pomoć izvjesnoj osobi pod imenom "Ajet"

Hakeri su tada prijavljeni da su počinili krivično djelo iz člana 396. KZ FBiH (Ometanje rada sustava i mreže elektronske obrade podataka) u vezi s krivičnim djelom iz člana 295. KZ FBiH (Iznuda).

Šta su DDoS napadi?

DDoS (eng. Distributed Denial of Service) je, u najširem smislu, napad na neki kompjuterski servis s ciljem da se korisnicima onemogući njegovo korištenje.

Iako ima mnogo varijanata DDoS napada, najčešće se radi o napadima na neku web stranicu. U praksi, to najčešće znači bombardiranje nekog servisa, odnosno web portala s izrazito velikim brojem posebno konstruiranih zahtjeva sve dok se portal ne zaguši i ne uspori do te mjere da posjetitelji više ne mogu otvoriti tu web stranicu.

U konkretnom slučaju neophodno je otkriti iz kojih je tačno razloga napad na naš portal izvršen, odnosno šta je bio krajnji motiv napadača, te ko su sve bili njegovi saizvršitelji.