BiH
0

Sanader protiv ukidanja prava glasa Hrvata iz BiH

FENA
Predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a Ivo Sanader odlučno je danas odbio prijedlog SDP-a i njegova predsjednika Zorana Milanovića da se Hrvatima u BiH ukine pravo glasa na izborima ili na referendumu u Hrvatskoj.

"Svi hrvatski državljani su jednaki pred Ustavom i imaju jednaka prava i obveze. Ne možemo imati prvorazredne i drugorazredne državljane", istaknuo je Sanader u izjavi za Hinu.

Sander smatra da SDP i Milanović šalju "pogubne poruke jednom manjem, ali nipošto i ni u kojem slučaju manje važnom dijelu hrvatskog naroda". S druge strane, SDP na taj način pokušava obezvrijediti odluku Ustavnog suda Hrvatske koja govori u prilog pravu glasa svih hrvatskih državljana, uključujući i Hrvate u BiH, ustvrdio je Sanader.

"Zato kao predsjednik hrvatske Vlade i predsjednik HDZ-a jamčim da će svi hrvatski državljani zadržati pravo glasa na izborima i na referendumima", zaključio je Sanader.

Predsjednik SDP-a Hrvatske Zoran Milanović rekao je u razgovoru za subotnje izdanje Dnevnog avaza da će se njegova stranka, pobijedi li na izborima, zauzeti da se Hrvatima u BiH ukine glasanje na izborima ili referendumu u Hrvatskoj jer oni nisu dijaspora Republike Hrvatske.

"Hrvati žive u BiH više od tisuću godina. Oni, dakle, nisu iseljeništvo", rekao je Milanović u prvom intervjuu za novine u BiH otkako je izabran na dužnost predsjednika SDP-a.