BiH
0

Sanader: Osuđen sam bez dokaza, nisam počinio veleizdaju

FENA
Ivo Sanader (Foto: EPA)
Ivo Sanader (Foto: EPA)
U povodu nedavne presude Vrhovnog suda Ivo Sanader je preko svojih advokata danas uputio otvoreno pismo javnosti u kojem tvrdi da je osuđen bez dokaza te da nije počinio veleizdaju kada je u pitanju prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u, kako je to izjavio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

"Slažem se s predsjednikom Josipovićem kako bi bila riječ o veleizdaji da su upravljačka prava u Ini za mito prepuštena MOL-u. Ali, to je laž, koja u sudskom procesu ničim nije dokazana", tvrdi Sanader i dodaje kako je tu laž plasirao Robert Ježić nakon što je četiri mjeseca proveo u zatvoru, te tako kupio slobodu i oprost od kaznenog progona.

"Kada bi bilo tačno da je on za moj račun primio navodno mito od MOL-a, on bi u tom slučaju bio supočinitelj kojega bi trebalo kazneno goniti. A on je slobodan. Ježić za svoje neistinite tvrdnje nije ponudio nikakve dokaze, ali se nagodio s tadašnjim državnim odvjetnikom da mene lažno tereti za svoju slobodu", navodi Sanader.

Svjestan je, kaže, kako je njegov odlazak s mjesta predsjednika Vlade 6. jula 2009. mnoge povrijedio, no ponavlja kako je to učinio jer članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji nije htio plaćati državnim teritorijem.

"Nisam pristao na takvu trgovinu. Uskoro će se pokazati sva istina u vezi s tim. Kad sam šest mjeseci nakon ostavke 3. januara 2010. prvi put o tome javno progovorio postao sam opasan. Tada je krenuo moj politički progon koji traje do danas".

Sanader tvrdi da predsjednik Josipović nije u pravu kada o veleizdaji govori u kontekstu sadržaja samih ugovora s MOL-om iz 2009. jer na ta pitanja gleda kroz prizmu dnevne politike.

"Danas dnevna politika govori jedno, jučer je govorila drugo. Hrvatski je sabor na svojoj 20. plenarnoj sjednici (2010.) dakle godinu i više dana nakon moje ostavke, na temelju rezultata Istražnog povjerenstva zaključio da su dotični ugovori u hrvatskom interesu. Činjenica je da je Ina poslije sklapanja tih ugovora sjajno poslovala sve dok oko nje nisu počele razne igre, kao što je npr. i ova posljednja nazovi studija, koju nije proizvela nikakva američka konzultantska kuća nego Jasminko Umičević koji je izbačen iz Ine", kaže se u pismu.

Raspodjela upravljačkih prava između MOL-a i hrvatske Vlade pregovarala se nekoliko dugih i teških mjeseci, i to nakon što je MOL stekao 48 posto dionica Ine, a da mu Vlada iz svog potfelja nije prodala ni jednu, dok je Vlada imala 45 posto, ističe Sanader.

Promjenu odnosa u upravljačkim pravima diktirao je i međudioničarski ugovor iz 2003., a na nju smo pristali iz uvjerenja da ni mi ne bismo htjeli da netko s manje dionica ima više upravljačkih prava, naglašava Sanader.

Vjerovali smo da jamstvo poslovnog uspjeha nisu krvna zrnca nego sposobnost, dok smo hrvatske strateške interese u Ini zaštitili skupinom tzv. zadržanih prava. Vlada je taj ugovor prihvatila nakon što su ga podržali predsjedništvo HDZ-a i koalicijski partneri, stoji u otvorenom pismu Ive Sanadera.