BiH
0

Sanader nije odbio HDZ-ov prijedlogom ustava BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović predstavio je jučer u Zagrebu predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Ivi Sanaderu prijedlog ustava HDZ-a BiH o preustroju BiH u četiri federalne jedinice.

Kako je kazao glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota, tokom susreta Sanader se ponajviše zanimao za detalje oko prijedloga ustavnih promjena ali i oko položaja Hrvata u BiH.

Po Relotinim riječima, Čović i kod Sanadera, kao i kod većine sagovornika, kada je riječ o HDZ-ovu prijedlogu ustavnih promjena BiH, nije naišao na odbijanje, budući da spomenuti prijedlog daje mjeru za postizanje dogovora u BiH.

Relota je dodao kako su prijedlog HDZ-a BiH o preustroju BiH u četiri federalne jedinice uvjetno poduprle srpske stranke u BiH, dok su bošnjačke stranke podijeljene.

"Sanader i Čović su razgovarali i o odnosu dva HDZ-a te o ranijim susretima čelnika tri HDZ-a kada je dogovoreno međusobno partnerstvo u vlasti", kazao je Relota.

Dodao je kako je tokom susreta bilo je riječi i o rješenju kosovskog pitanja, te mogućeg utjecaja na BiH kao i o odnosu dva HDZ-a u BiH.

Relota je informirao kako su Čović i premijer Sanader razgovarali i o odnosima dva HDZ-a u BiH i ranijim susretima čelnika tri HDZ-a kada je dogovoreno međusobno partnerstvo u vlasti. Čović je Sanaderu prenio kako je umjesto toga "katastrofalan međusobni odnos dojučerašnjih kolega u HNŽ, koji umjesto saradnje potiču međusobna obračunavanja". Zatražio je od Sanadera potporu u nadvladavanju sadašnjega stanja, jer su, prema njegovim riječima, Hrvati u HNŽ izgubili utjecaj u vlasti, što je dobro došlo bošnjačkim strankama koje ucjenama rješavaju aktualna politička pitanja.