BiH
0

Sanader: Hrvatska i BiH moraju biti najbolji prijatelji u ovom dijelu Evrope

FENA
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Ivo Sanader danas je u Sarajevu posjetio sa saradnicima Središnju upravu Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", Radio postaju "Vrhbosna" te knjižnicu "Mijo Poljak", koji se nalaze u sastavu Društva.

Delegacija Republike Hrvatske, koja se predvođena predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom već treći dan nalazi u zvaničnoj posjeti BiH, sastala se s predsjednikom HKD "Napredak" Franjom Topićem i ostalim članovima Društva. Razgovarano je o mnogim aspektima djelovanja i života Hrvata u BiH, a posebno konkretnoj podršci radu Društva.

Sanader je medijima nakon sastanka rezimirao cjelokupunu posjetu našoj zemlji, prvenstveno naglasivši kako Hrvati u BiH nisu nikakav teret Hrvatskoj niti oni trebaju nekakvu sućut. Oni su konstitutivni narod u BiH, i Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda, poručio je.

Najavio je da će hrvatska vlada i službeni Zagreb i dalje raditi u tri pravca – jedan su izravni razgovori sa službenim Sarajevom, jer kao dvije prijateljske zemlje Hrvatska i BiH imaju najviše razloga da razvijaju svekolike bilateralne odnose. Drugi pravac bit će s međunarodnom zajednicom, a treći na političko vodstvo Hrvata u BiH.

Nakon sinoćnjeg susreta s Božom Ljubićem i Draganom Čovićem, Sanader očekuje njihovu mnogo kvalitetniju i tješnju saradnju s ciljem da se te dvije stranke koje imaju isti program ponovo ujedine.

Zadovoljan je i zbog uspješnih razgovora s Topićem i ostalim članovima Društva. Jedna od predloženih ideja koju je s predsjednikom "Napretka" već ranije razmatrao bila je i pitanje mogućnosti da HKD "Napredak" uđe izravno u proračun RHrvatske.

Razgovarano je i o vraćanju "Napretkove" imovine u Hrvatskoj. Ovom društvu već je vraćen prostor u dijelu Planićevog nebodera u centru Zagreba, ali će na povratu imovine biti nastavljene aktivnosti.

Topić je potvrdio obostran stav kako su BiH i Hrvatska upućene jedna na drugu više nego druge zemlje u regiji. Potcrtao je finansijsku potporu koju je hrvatska vlada i do sada davala "Napretku" putem različitih projekata za bh. Hrvate te naglasio značaj premijerovog obećanja da se u Zagrebu osigurati hrvatski studentski dom za "Napredak", što je okarakterizirao velikom i važnom idejom.

Predsjednik hrvatske vlade najvećim uspjehom posjete Bosni i Hercegovini smatra iznimno dobru atmosferu u razgovorima i osjećaj koji je bio vidno prisutan kod obje delegacije - nužnost upućenosti jednih na druge.

"Bosna i Hercegovina i Hrvatska moraju biti najbolji prijatelji u ovom dijelu Europe kao dvije države koje teže i zajedničkim vanjskopolitičkim ciljevima – ulasku u EU i NATO. Sigurno da se, ipak, najvećim uspjehom može ocijeniti potpisivanje dva sporazuma koja su već dugo bila u pripremi. Riječ je o Sporazumu o dvojnom državljanstvu te Sporazumu o zajedničkom nadzoru državnih granica. To je danas za Europu koja se integrira sjajna poruka suadnje Hrvatske i BiH. Nadgledati zajednički granicu – to mogu samo prijatelji. Veliki je značaj imao i susret bh. i hrvatskih privrednika koji je potvrdio dobru namjeru za nastavkom i intenziviranjem suradnje", zaključio je Sanader.

Zvaničnim protokolom za danas je predviđena posjeta Sanadera i članova hrvatske delegacije Veleposlanstvu R Hrvatske u Sarajevu, bolnici "Dr. Fra Mato Nikolić" u Novoj Bili, rodnoj kući Ive Andrića te Katoličkom školskom centru u Travniku i susret s Hrvatima u Žepču i Usori.