BiH
0

Sanader: BiH nema bez hrvatskog naroda

FENA
Kad susjedi žele mogu rješavati sva, pa i pitanja utvrđivanja granice, kazao je danas hrvatski premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade koja je Saboru predložila potvrđivanje Ugovora o državnoj granici s BiH.

Premijer je izrazio zadovoljstvo što su Hrvatska i BiH prije nekoliko godina utvrdile državnu granicu dugačku 1001 kilometar, jednu od najdužih u Europi, što je, kaže, dokaz zajedničkog napora i uspjeha.

Dobre odnose s BiH označio je jednim od hrvatskih prioriteta.

Poručio je da Hrvatska poštuje suverenitet, cjelovitost i nezavisnost BiH, ali će paziti da hrvatski narod, koji je ravnopravan, konstitutivan i suveren u BiH, zadrži i popravi svoj status koji je posljednjih godina, pa i nekim voluntarističkim odlukama, mijenjan.

Upozorio je da ima opasnosti da hrvatski narod izgubi svoju ravnopravnost, ali će Vlada učiniti sve da to spriječi, jer BiH nema bez hrvatskog naroda.

Sanader je naglasio da BiH treba političku emancipaciju, da međunarodna zajednica koja je bila važna u trenutku sklapanja Daytonskog sporazuma i zaustavljanja rata ne može trajno biti u BiH.

Politička emancipacija BiH može uslijediti samo putem predstavnika tri naroda i kroz demokratske institucije, rekao je Sanader napominjući da će Hrvatska dati svoj glas i doprinos jer su potpisnici Daytona.