BiH
0

Sanacija trga i servisne saobraćajnice u B fazi Alipašinog Polja

FENA
Općina Novi Grad Sarajevo realizira projekat sanacije trga i servisne saobraćajnice u B fazi Alipašinog Polja, i to nakon 20 godina.

Time će stanovnicima i privrednim subjektima u ovom dijelu naselja biti omogućeni bolji uslovi saobraćajne komunikacije. Do sada su pješaci, ali i dostavna vozila prelazili preko polomljenih ploča, a u toku jesenjih mjeseci bilo je i blata, što je predstavljalo veliki problem posebno za pješake, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad Sarajevo.

Delegacija Općine Novi Grad Sarajevo obišla je jučer lokalitet gdje radnici komunalnog preduzeća "Rad" izvode radove.

"Servisna saobraćajnica će biti asfaltirana u narednih nekoliko dana. Ovo je jedna od saobraćajnica koja se znatno više koristi, nego što je nekadašnjim planom bilo planirano i nemoguće je da ploče ostanu neoštećene. Ploče su bile potpuno polomljene, tako da se sada radi sanacija nešto drugačijeg tipa. Odlučeno je da se saobraćajnica asfaltira, kako bi se osiguralo da u buduće bude u dobrom stanju. Preostali dio trga bit će popločan kao i ranije", kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Za redovno ljetno održavanje trgova i saobraćajnica na teritoriji Novog Grada, iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojeno 350.000 KM. Od toga je za radove na Trgu ZAVNOBIH-a planirano oko 70.000 KM.

Obzirom na to da je na području općine Novi Grad izražen problem saobraćaja u stanju mirovanja, posebno na Alipašinom Polju, Općina je pokrenula aktivnosti u rješavanju tih problema. U narednom periodu je planirana izgradnja parking prostora, ali i servisnih saobraćajnica, na način da se ne mogu tako lako uništiti.

"Imamo sreću da su i vremenski uslovi dosta dobri, tako da se većina radova, koji se izvode na prostoru Novog Grada, može završiti u ovoj godini. Trenutno je aktivno oko desetak gradilišta", ističe načelnik Efendić.