BiH
0

Sanacija mosta "Mehmed-paše Sokolovića"

FENA
Članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović, načelnik Općine Višegrad Miladin Miličević i direktorica turske Agencije za međunarodnu saradnju Selda Ozdenogu potpisali su danas u Višegradu Memorandum o saradnji o sanaciji Mosta "Mehmed-paše Sokolovića".

Turska vlade je odlučila da osigura potreban novac za odgovarajuću rekonstrukciju mosta kojom će mu se vratiti izvorni izgled.

Sporazum je potpisan na otvaranju seminara o zaštiti i upravljanju kulturnim naslijeđem koju je organizirala Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Otvarajući ovaj skup članica Komisije Amra Hadžimuhamedović je kazala da je činjenica da BiH ima spomenik na listi svjetske baštine znači veliku odgovornost za zemlju da sada čuva objekt svjetskog naslijeđa. Mostar je bio test na kojem učimo kako ispravljati greške, kazala je ona.

Sljedeće dobro koje je BiH kandidirala je Most "Mehmed-paše Sokolovića". Hadžimuhamedović kaže da BiH iako mala zemlja s malim resursima se nada da će uvjeriti Komisiju za svjetsku baštinu da je Most "Mehmed-paše Sokolovića" svjetska vrijednost i da znamo čuvati svjetsku baštinu.

Na današnjem seminaru koji je okupio veliki broj domaćih i međunarodnih eksperata te predstavnika domaćih institucija zaduženih za očuvanje kulturnog naslijeđa predavanje će održati istaknuti stručnjaci iz oblasti kulturne baštine i njenog integriranja u razvojne projekte.