BiH
0

Sanacija liftova u Kantonu Sarajevo

FENA
Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Program sanacije liftova u 2008. godini.

Po riječima ministra stambenih poslova Kantona Sarajevo Čedomira Lukića u okviru sanacije liftova planirana su sredstva u visini od 500.000 KM, a u 2008. bit će sanirano oko 30-40 liftova.

Programom sanacije liftova utvrđeni su kriteriji, te su pokrenute i aktivnosti ugradnje novih, dok su dosad samo sanirani postojeći liftovi. Ministar Lukić navodi da su upravitelji dostavili podatak da je na području Kantona Sarajevo potrebno sanirati 164 lifta, ali da su u ovoj godini planirana sredstava dovoljna za sanaciju između 30 i 40 liftova.

Prema evidenciji upravitelja u KS u stambeno-poslovnim zgradama je 1.355 liftova. Od toga 400 liftova radi i ima pozitivne izvještaje o periodičnom (godišnjem) pregledu.

Ukupno 790 liftova se koristi a da nemaju obavljene periodične preglede, 159 liftova ne radi ali se mogu sanirati, dok se šest liftova ne može sanirati već je potrebna ugradnja novog lifta.

Još uvijek u 35 zgrada ne radi jedini lift koji imaju. U većem broju visokih zgrada (nebodera) koje imaju dva ili tri lifta radi samo po jedan lift koji se, zbog preopterećenja, često kvari.

Ovakvo loše stanje liftova u KS u stambeno-poslovnim zgradama posljedica su ratnih šteta i neredovnog održavanja i servisiranja liftova.

Formiranje prijedloga liste prioriteta za sanaciju liftova u 2008. će se obaviti na osnovu bodovanja po kriterijima: spratnost zgrade, broj stambenih jedinica, broj nepokretnih osoba i broj teško pokretnih osoba u zgradi.